De meteorologische lente kende dit jaar een sterk wisselvallig verloop. Gemiddeld over de hele lente (maart, april, mei) kwam de temperatuur in De Bilt precies op de normaal van 9,5 graden uit. Deze vrij normale temperatuur is opgebouwd uit winterse en zomerse periodes. Het was zonnig met in totaal 575 uur zon tegen 517 normaal. De totale neerslagsom is uitgekomen op 193 mm tegen 173 normaal.
De lente telt het normale aantal van 14 warme dagen (maxima van 20 graden of meer). De eerste officiële warme dag van het jaar beleefden we op zondag 3 april. De lente telde 15 vorstdagen, waar 12 gebruikelijk is.
De landelijk laagste temperatuur werd genoteerd op 1 maart in Deelen met -7,8 graden. Het warmst werd het op 7 en 8 mei in Hoek van Holland met op beide dagen een maximumtemperatuur van 27,6 graden. Daarmee was de Nederlandse kust die dagen zelfs de warmste plek van Europa!
Vorst en Paasstorm
In maart bleven de eerste echte lentedagen nog uit. Begin van de maand waren ruiten krabben en lokale gladheid nog aan de orde van de dag. Het vroor in De Bilt maar liefst dertien keer tegen acht normaal. Het midden van de maand verliep zonovergoten en droog. Op Tweede Paasdag, maandag 28 maart, beleefden we een officiële zuidwesterstorm.
Natste april sinds 2001
Sinds 2001 is april niet meer zo nat verlopen als dit jaar. Er viel gemiddeld over het land ongeveer 65 mm regen tegen 44 normaal. In het Groningse Warffum viel zelfs 110 mm. Dat is tweeënhalf keer de normale maandhoeveelheid!
Na een warme start van april, volgde het koudste slot (21e t/m 30e) sinds 1989. Fruittelers moesten vrijwel elke nacht aan de slag om de bloesem van fruitbomen te beschermen tegen vorst. Er viel meerdere dagen natte sneeuw en op 26 april ontwaakte het noordoosten zelfs in een wit landschap. In De Bilt was het de koudste 26 april aller tijden met een maximumtemperatuur van slechts 7,7 graden! Koningsdag werd de koudste koninklijke feestdag sinds 1985.
Zomer in mei en koudste Pinksteren sinds 1951
Op 1 mei noteerde De Bilt de eerste meivorst sinds 1997! We raakten de kou snel kwijt en het werd de op een na zonnigste start van mei (1e t/m 10e) ooit gemeten. Vanaf Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag werd het ook snel warmer. Er volgde een serie van vijf zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer). Zaterdag 7 mei was de eerste officiële zomerse dag van het jaar!
Tijdens het Pinksterweekend stortte de temperatuur in. Vrijdag 13 mei werd het nog 22 graden, zaterdag 14 mei slechts 12! Het werd de koudste Pinksteren sinds 1951! Ook de tweede helft van de maand werd gekenmerkt door afwisseling van kou en warmte. Na een lange droge periode was het op 22 en 23 mei kletsnat. Er viel lokaal een maandsom neerslag van ruim 60 mm. Met een middagtemperatuur van 11 tot 15 graden was het ronduit koud voor eind mei.
Tijdens het laatste weekend van mei vielen enkele zeer lokale stevige onweersbuien. Op maandag 30 mei was er sprake van noodweer. Zware regen- en onweersbuien veroorzaakten in het zuiden, zuidoosten en oosten ruim een maandsom neerslag in een dag. In Groesbeek viel zelfs 81 mm! Lokaal vielen hagelstenen van 4 cm. Gemiddeld over het land kende mei de normale maandsom neerslag van 61 mm, maar plaatselijk liepen de hoeveelheden in Noord-Brabant en op de Veluwe op tot ruim 140 mm!
Foto bovenaan artikel: Jannes Wiersema