Mei was warm en zonnig met stevige buien

04 juni 2020, 15:54

Met een gemiddelde temperatuur van 14,5 tegen 13,1 normaal in De Bilt staat mei 2016 op de zevende plaats in de lijst met warmste meimaanden sinds 1901. Gemiddeld over het land scheen de zon 232 uur tegen 213 normaal. De neerslagsom is exact uitgekomen op de normaal van 61 mm. In Noord-Brabant en op de Veluwe viel door stevige buien echter 100 tot lokaal 140 mm neerslag. Deelen (Gelderland) was het natst met 143,2 mm.

Tot en met 21 mei verliep de maand nog kurkdroog. Daarna volgden een kletsnatte 22 en 23 mei, waarbij in het Brabantse Dongen lokaal ruim 60 mm viel. Dat is evenveel als normaal in de hele maand valt. Tijdens het laatste weekend van mei vielen enkele zeer lokale stevige onweersbuien.

Noodweer maakt maandneerslag normaal

Op maandag 30 mei kwam het vervolgens op grote schaal tot zware onweersbuien, waardoor de maandhoeveelheid neerslag gemiddeld over het land uit is gekomen rond normaal. Lokaal viel alleen op 30 mei echter al meer dan een maandhoeveelheid regen. In Midden-Brabant is de maandsom op sommige plekken uitgekomen op 130-140 mm. In Groningen, Drenthe, Friesland, op de Sallandse heuvelrug en langs de Noordzeekust van Zuid-Holland en Zeeland was het deze maand met 30-50 mm aan de droge kant.

Maandag 30 mei kwam het in het zuiden en zuidoosten in de ochtend al tot wateroverlast en in de avond trok een serie zware onweersbuien over het hele land. In het oosten, zuidoosten en zuiden viel op grote schaal ruim 65 mm. Groesbeek noteerde zelfs 87 mm! Door het reliëf in de steden Arnhem en Nijmegen stonden lagere delen van de stad compleet onder water. Huizen liepen onder en op sommige plaatsen stonden mensen tot boven hun knieën in het water! Lokaal vielen hagelstenen van 4 cm groot! Straten overstroomden en kelders liepen onder water. De start van veel wandelvierdaagsen en andere festiviteiten werd afgelast.

Er werden die dag bijna 100.000 bliksemontladingen waargenomen boven Nederland, Vlaanderen en de aangrenzende gebieden in West-Duitsland. De laatste keer met zoveel bliksem was 28 juli 2014.

Maand begon hoogzomers

Hoe anders was het weer aan het begin van de maand. We startten op 1 mei in De Bilt met de eerste officiële meivorst sinds 1997, maar de kou raakten we snel kwijt. De eerste tien dagen waren de op een na zonnigste ooit en vanaf Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag werd het ook snel warmer. Er volgde een serie van vijf zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer). Zaterdag 7 mei was de eerste officiële zomerse dag van het jaar!

Tijdens het Pinksterweekend stortte de temperatuur in. Het werd de koudste Pinksteren sinds 1951 en de op een na koudste Eerste Pinksterdag ooit! Alleen Pinksterzondag 1936 was het nog kouder. Ook de tweede helft van de maand werd gekenmerkt door afwisseling van kou en warmte. Gedurende de kletsnatte dagen van 22 en 23 mei was het met 11-15 graden zeer koud voor eind mei.

Somberste slot mei sinds 1998

De eerste twintig dagen verliep de maand nog zonovergoten en leek mei op weg te gaan naar een topnotering qua zonuren. De eerste tien dagen van mei verliepen slechts één keer zonniger. Het slot was echter zeer somber met gemiddeld over het land slechts circa 40 zonuren. De laatste keer dat de zon eind mei zo weinig scheen was in 1998.

Foto: Karin Kleiberg

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven