De winter van dit jaar was de op één na warmste sinds het begin van de metingen in 1901 met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,4 graden tegen 3,4 normaal. Alleen in 2007 was het met 6,6 graden nog net iets warmer. Op KNMI-weerstations Vlissingen en Eindhoven werd het record uit 2007 geëvenaard. Daarnaast is deze winter zeer zonnig en nat.
De zon scheen gemiddeld over het land 250 uren. Dat is veel meer dan de gebruikelijke 196 zonuren en goed voor een derde plaats in de lijst met zonnigste winters! Tegelijk was het ook nat met 276 mm tegen 208 normaal. In Zeeland en Zuid-Holland viel lokaal zelfs bijna 350 mm.
Weinig vorstdagen
De winter telde 22 dagen met vorst tegen 38 normaal. Dertien daarvan werden genoteerd in februari. Daarmee leverde februari als enige wintermaand de normale hoeveelheid vorstdagen op. Januari telde er negen (normaal dertien) en december nul (normaal dertien). Een unicum: nog nooit verliep december zonder vorst!
In De Bilt werd geen enkele ijsdag genoteerd. Voor een ijsdag moet het de hele dag vriezen. Op 18 januari lukt dat net niet met een maximumtemperatuur van 0,0 graden. Volgens het langjarig gemiddelde mogen we zeven ijsdagen per winter verwachten.
Lenteachtig en strenge vorst
De landelijk hoogste temperatuur van deze winter werd genoteerd op 17 december in Wijk aan Zee. Het werd maar liefst 16,6 graden! In De Bilt werd het die dag 15,3 graden. Daarmee werd het all-time-decemberrecord geëvenaard. Het koudst werd het op 21 januari in het Groningse Nieuw Beerta met -12,3 graden.
Decemberrecord verpulverd
In december leek het in de verste verte niet op winter. Er werden zes warmte-dagrecords gebroken. Het werd onder andere de warmste Kerst ooit gemeten. De decemberwarmte leverde een maandtemperatuur op van 9,6 graden tegen 3,7 normaal. Het oude maandrecord van 7,3 graden uit 1974 werd daarmee verpulverd.
December was zelfs warmer dan een gemiddelde aprilmaand en dan de warmste maartmaand ooit. Ook was het de op twee na zonnigste decembermaand ooit met 75 zonuren tegen 49 normaal.
Winterse periodes in zachte en kletsnatte januari
Januari verliep zacht, ondanks een koude periode halverwege de maand. In het noordoosten begon januari al koud met dagenlang spekgladde wegen door ijzel. Code oranje en code rood waren de eerste januariweek aan de orde van de dag. Tijdens de koude periode halverwege de maand lag in het uiterste noordoosten circa 12 cm sneeuw. Boven dit sneeuwdek kwam het vier keer tot strenge vorst (minima beneden -10 graden). De maand eindigde boterzacht met de warmste 25 januari ooit gemeten. In Eindhoven werd het zelfs 16,3 graden, de op één na hoogste temperatuur ooit gemeten in een januarimaand in Nederland.
Januari verliep onstuimig en nat. Met 112 mm neerslag tegen 73 normaal eindigde januari in de top-10 van natste januarimaanden. In Zeeland en Zuid-Holland was het uitzonderlijk nat met 130-185 mm neerslag. Alleen in 1988 was het daar nog net iets natter. Het natst was het in Zuid-Beveland (Zeeland) en Voorne-Putten (Zuid-Holland) met op grote schaal 160-185 mm neerslag.
Ook februari zacht, nat en windrijk én zonnig
Februari kwam uit op 4,6 graden tegen 3,3 normaal en was daarmee, ondanks enkele licht winterse periodes, ook zeer zacht. De zon scheen 106 uur tegen 85 normaal. Naast zonnig was het ook nat met gemiddeld over het land 85 mm tegen 55 normaal. Enkele keren viel neerslag in winterse vorm, waardoor het tijdelijk en regionaal wit werd. Op zondag 14 februari viel op de Veluwe een laag sneeuw van enkele centimeters, die dagenlang bleef liggen.
Op maandag 8 februari kreeg Nederland te maken met een Carnavalsstorm. De geplande carnavalsoptochten werden op grote schaal afgelast.
Foto: Jannes Wiersema