De gemiddelde temperatuur in april is in De Bilt uitgekomen op 8,56 graden tegen 9,19 normaal. Waar het normaal flink opwarmt in april, gebeurde nu het omgekeerde. De eerste helft van de maand lag het gemiddelde op 9,7 graden en de tweede helft slechts op 7,4 graden. Opmerkelijk was verder dat de voorgaande maart met 8,60 graden zelfs een fractie warmer was dan april. Maart was dan ook uitzonderlijk zacht. Het is de achtste keer sinds 1901 dat april kouder verliep dan maart. De vorige keer was in 1997.
Tot 15 april viel nauwelijks neerslag, daarna werd het buiig. Gemiddeld over het land kwam de neerslagsom uit op 28 mm tegen 44 normaal. De landelijk gemiddelde hoeveelheid zonneschijn bedroeg 200 zonuren tegen 178 normaal.
Weinig warme lentedagen
Tot halverwege de maand verliep april warmer dan gebruikelijk. April begon veelbelovend en op 9 april werd het 21,0 graden in De Bilt. Achteraf bleek dit de enige officiële warme dag (maxima van 20 graden of meer) van deze maand te zijn. Normaal telt april er drie. Op 9 april werd het in Eindhoven en Arcen zelfs 23,6 graden; de hoogste temperatuur van deze maand op de KNMI-meetstations. Ook het aantal lentedagen met maxima van 15 graden of meer lag met 6 stuks beneden het normale peil van 11.
Pasen en Koningsdag kouder dan Kerst
Vanaf het Paasweekend voerden noordelijke winden koude lucht en buien aan. Het werd op Pasen slechts 10,8 en 10,7 graden in De Bilt. Daarmee was Pasen voor de vierde keer in zes jaar tijd kouder dan Kerst. Het koude en buiige weer hield aan tot op Koningsdag. Dit resulteerde erin dat ook Koningsdag kouder was dan Kerst. Dit gebeurde alleen vorig jaar ook, daarvoor nooit. In de Koningsnacht viel in het westen van het land lokaal zelfs een bui met natte sneeuw. De maand werd afgesloten met een zonnige, vrij warme en winderige 30 april.
Flinke nachtvorst in tweede helft april
Deze maand kwam het in De Bilt tot 4 vorstdagen. Dat is de normale hoeveelheid, maar het opmerkelijke is dat ze allen pas in de tweede helft van de maand voorkwamen. Aan de grond vroor het zelfs 14 keer tegen 10 gebruikelijk. Ook de eerste weken van april was het ’s nachts koud met temperaturen dicht bij het vriespunt en soms vorst aan de grond. Er was toen sprake van grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Ook op de warmste dag van de maand, 9 april, vroor het ’s ochtends vroeg nog in het oosten van het land.
De laagste temperatuur van april werd genoteerd op weerstation Deelen (nabij Arnhem, op de Veluwe). Het koelde daar op 20 april 2017 af naar -4,9 graden. Aan de grond werd het toen zelfs -9,2 graden op weerstation Hupsel in de Achterhoek. Fruittelers moesten deze nacht, en vele andere nachten, massaal aan de slag om de bloesem of beginnende vrucht te beschermen tegen de vorst. Vorstschade kon niet overal voorkomen worden.
Droge maand met normale hoeveelheid zon
De zon scheen deze maand ruim tien uur meer dan normaal. Aan zee scheen de zon het meest; circa 230 uur. In Den Helder kwam het aantal zonuren zelfs uit op 238. De zon scheen aan de westkust 40-45 uur meer dan gebruikelijk. Aan zee is het in april altijd flink zonniger dan in het binnenland, maar dit keer was het verschil extra groot. In De Bilt scheen de zon 185 uur tegen 174 normaal. In het zuidoosten van het land was het iets te somber, met in Maastricht 161 uur tegen 164 normaal.
De eerste helft van de maand viel op veel plaatsen geen noemenswaardige neerslag. Buien hebben de droogte de laatste weken verholpen, maar de totale neerslagsom ligt met ongeveer 26 mm beneden het langjarig gemiddelde van 44 mm. Extreme uitschieters waren er niet. In Groningen, Drenthe en het oosten van Friesland viel de normale hoeveelheid neerslag en in het zuiden en oosten was het met circa 20 mm het droogst.
Foto: Jannes Wiersema