Zoete regen doordat zure regen is verdwenen?

26 maart 2019, 08:28

Weerweetjes
Schade-in-bossen-door-zure-regen-1280x600
Schade-in-bossen-door-zure-regen-1280x600
Schade-in-bossen-door-zure-regen-1280x600

Zure regen is een tijd lang een veelbesproken onderwerp geweest, want deze vorm van regen is erg slecht voor het milieu. De laatste tijd hoor je er minder over. Komt dat omdat zure regen helemaal is verdwenen? Wij geven antwoord op deze vraag!

Wat is zure regen?

Wat is zure regen eigenlijk precies? Zure regen ontstaat door uitlaatgassen in de lucht. Dit zijn schadelijke stoffen zoals stikstoffen, zwaveldioxide en ammoniak. Doordat deze stoffen blijven hangen in de lucht lossen deze op in wolken en er vindt een chemische reactie plaats. En wanneer het dan gaat regenen, komen deze stoffen dus ook vrij. Dit wordt zure regen genoemd. Deze regen is schadelijk voor bijvoorbeeld bossen en meren.

Zure-regen-cyclus
Zure-regen-cyclus

Het ontstaan van zure regen (in het Engels Acid Rain) uitgelegd.

Is zure regen echt verdwenen?

Sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw was er veel aandacht voor zure regen, aangezien deze vorm van regen zo slecht is voor ons milieu. Door de uitstoot van de genoemde schadelijke stoffen in de lucht te verminderen, was de hoop dat zure regen zou verdwijnen. Er zijn verschillende maatregelen genomen. Zo zijn huizen tegenwoordig verwarmd door gas in plaats van door kolen. En wordt zwaveldioxide uit rookgas gehaald in elektriciteitscentrales. Deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat onze lucht verschoond is van zwavel.

Zoete regen

Door deze maatregelen heeft zure regen plaats gemaakt voor zoete regen. Zoete regen is regen zoals het hoort te zijn, zonder schadelijke stoffen. Toch is het niet zo dat zure regen volledig is verdwenen. Want doordat we zo’n tijd last hebben gehad van zure regen is de bodem nog steeds verzuurd. Dankzij de maatregelen valt er weer zoete regen, maar de bodemverzuring gaat op sommige plekken nog steeds door.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven