Afgelegen gletsjers in China smelten in ‘schokkend’ tempo

11 november 2020, 17:31

Buitenland
78197d2a-anp-david-breashears-glacierworks-handout-gletsjers-china-smelten-in-schokkend-tempo-1280x600
78197d2a-anp-david-breashears-glacierworks-handout-gletsjers-china-smelten-in-schokkend-tempo-1280x600
78197d2a-anp-david-breashears-glacierworks-handout-gletsjers-china-smelten-in-schokkend-tempo-1280x600

Gletsjers in het afgelegen Qilian-gebergte in China smelten in een ‘schokkend’ tempo als gevolg van de klimaatcrisis. Wetenschappers waarschuwen dat er hierdoor grote overstromingen maar ook watertekorten kunnen ontstaan.

De ruim 800 kilometer lange bergketen ligt in het noorden van China en heeft toppen die hoger zijn dan vijfduizend meter, hoger dan de Alpen. Stijgende temperaturen zorgen ervoor dat gletsjers op die toppen zich momenteel terugtrekken, een proces dat steeds sneller verloopt.

Onderzoekers hebben ontdekt dat de grootste gletsjer in het gebergte, aan de noordoostelijke rand van het Tibetaanse plateau (dat de grootste zoetwaterreserve buiten de poolgebieden bevat) ongeveer 450 meter is teruggetrokken sinds de jaren 50, toen onderzoekers China’s eerste meetstation opzetten om het te bestuderen. Deze 20 vierkante kilometer grote gletsjer, bekend als Laohugou Nummer 12, is sindsdien met ongeveer 7 procent gekrompen. Ook heeft de gletsjer dertien meter aan dikte verloren.

Gletsjers China smelten snel

De temperatuurstijging sinds het begin van de metingen is 1,5 graden. “De snelheid waarmee deze gletsjer is gekrompen, is echt schokkend”, laat Qin Xiang, directeur van het meetstation aan Reuters weten. Als er geen einde komt aan de opwarming ziet het er volgens Qin somber uit voor de 2684 gletsjers die het Qilian-gebergte telt.

Greenpeace East Asia zegt dat het smeltwater afkomstig van de gletsjers in de lente in meren in de regio loopt, waarop grootschalige overstromingen volgen. Als er later in de zomer water nodig is voor irrigatie, zien we tekorten, aldus de organisatie.

Lees ook: sneeuw Himalaya smelt sneller door stof

Foto: ANP / EPA / DAVID BREASHEARS / GLACIERWORKS / HANDOUT

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven