Zomervakantie weerbericht: aanhoudend warm zomerweer?

14 augustus 2024, 07:30

Vakantieweer
Verkoeling opzoeken op een tropische zomerdag. Foto: Willy Bonnink-Naves

Het is alweer de laatste week van de zomervakantie voor regio zuid en dat gaat gepaard met opvallend hoge temperaturen. Zet het warme zomerweer zich ook voort in de laatste weken van de zomervakantie voor regio midden en noord? Wij vertellen het je in dit vakantieweerbericht.

Het was de afgelopen dagen opvallend heet in ons land. Maandag en dinsdag werd het op uitgebreide schaal tropisch warm en lokaal wezen de thermometers bijna 35 graden aan. Van die hoge temperaturen is voorlopig geen sprake meer. Met een meest matige wind uit westelijke richtingen wordt deze woensdag koelere lucht aangevoerd. Bovendien verloopt de ochtend ronduit buiig met regionaal mogelijk stevige exemplaren. Alle details over het weer voor vandaag lees je hier.

Rest van de week licht wisselvallig

Donderdag is een aangename zomerdag met flink wat ruimte voor de zon. De dag verloopt droog en bij een meest matige wind uit westelijke richtingen loopt de temperatuur op naar een zomerse 25 tot 27 graden op veel plaatsen in het binnenland. In de kustgebieden en vlak aan zee is het met 23 of 24 graden net iets minder warm.

Vanaf vrijdag komt de paraplu af en toe goed van pas. Vanaf de Atlantische Oceaan wordt een neerslaggebied richting ons land aangevoerd. Gedurende de vrijdag trekt dit regengebied via het westen het land over. Zaterdagmiddag verlaat het regengebied via het oosten uiteindelijk ons land weer. Dat betekent zeker niet dat het in deze periode in heel het land met bakken uit de lucht komt, maar af en toe moet je zeker rekening houden met wat druppels. Houd onze regenradar in de gaten om te kijken of jij het droog houdt. Daarbij komen de maxima uit tussen 21 en 25 graden.

Zondag volgt dan een heerlijke zomerdag. De dag verloopt overal droog en ronduit zonnig. Heel warm is het niet. De maxima komen uit tussen 20 en 24 graden. Desondanks is het met flink wat ruimte voor de zon en weinig wind heerlijk weer om buiten wat te ondernemen.

Volgende week weer kansen op warm zomerweer

Goed nieuws voor vakantiegangers in eigen land, want volgende week zijn de neerslagkansen in ons land laag. Aanvankelijk zit de wind nog in de zuidwesthoek, maar buien en neerslaggebieden lijken ons land nauwelijks te bereiken. Lokaal kan weleens een enkele bui vallen, maar grote hoeveelheden lijken niet aan de orde. De dagen verlopen dus grotendeels droog met flink wat ruimte voor de zon. Het is dan ook vaak heerlijk weer om erop uit te trekken.

De temperatuur stijgt daarbij dagelijks naar normale waarden van 20 tot 25 graden. In de loop van de nieuwe week zoekt de wind mogelijk wat meer de zuidhoek op, waardoor warmere lucht richting ons land kan worden aangevoerd. Het is niet uitgesloten dat het dan op uitgebreide schaal zomers tot lokaal misschien weer tropisch warm wordt.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven