Het neerslagtekort is op dit moment al hoger dan in het droogterecordjaar 1976. Dat is te zien in de droogtegrafiek die is gemaakt door het KNMI. De grafiek meet het landelijk gemiddelde neerslagtekort over 13 stations in Nederland.
Met de 15-daagse verwachting erbij betrokken, staat het neerslagtekort eind mei op 133,7 millimeter. Nu ligt het neerslagtekort nog rond 103 millimeter. In 1976 lag het neerslagtekort op 15 mei op 89,7 millimeter. Ook rond eind mei lag het tekort lager, op 115,7 millimeter. Ook in het droge jaar 2018 was het neerslagtekort deze tijd van het jaar een stuk minder dan nu. In de 5 procent droogste jaren was het neerslagtekort nog niet zo nijpend op dit punt in het jaar.
Alleen in 2011 was het rond half mei nog droger, toen bedroeg het neerslagtekort 113,2 millimeter op 15 mei. Eind mei was er in 2011 een tekort van 143,5 millimeter. De komende weken wordt het droog en zonnig, waardoor het neerslagtekort dit jaar hard oploopt.
Het voorjaar verloopt zeer droog, aldus de waterschappen en het KNMI. De droogte in beken en sloten en het zakken van het grondwaterpeil beschadigt de natuur flink. Dieren en planten sterven, en ook de kwaliteit van het water verslechtert. Zelfs de infrastructuur kan schade oplopen als de grondwaterstand te laag staat. Verschillende waterschappen nemen al maatregelen.
Foto: ANP