Warmste 17 juni ooit gemeten in Nederland

17 juni 2021, 19:05

Hitte
Fietsers in Zeeland in de buurt van Vlissingen tijdens een warme zomerdag. Foto: Anne-Marie van Iersel

Vond jij het gisteren al zo warm? Vandaag is het nog een stukje warmer en om 13:50 uur steeg de temperatuur in het Gelderse Hupsel naar 33,2 graden. Niet eerder was het zo warm in Nederland op 17 juni. Uiteindelijk steeg het kwik zelfs naar 34 graden. Het oude record van 32,9 graden werd in 2002 gemeten in Arcen. Op meer plaatsen is het vandaag tropisch warm met meer dan 30 graden. Later vanavond neemt de kans op regen- en onweersbuien toe, waardoor de ergste hitte geleidelijk verdwijnt.

Gisteren was het al volop zomers en werd de eerste lokale tropische dag van het jaar genoteerd. Vandaag doet de temperatuur daar nog een schepje bovenop. Op veel plaatsen stijgt het kwik deze donderdag boven de tropische grens van 30 graden. Door de relatief hoge luchtvochtigheid voelt het drukkend warm buiten. Dit zijn geen ideale omstandigheden voor de meeste buitensporten. Watersporten is wel geschikt om af te koelen, zo lang er geen onweer dreigt. Het is niet officieel de warmste 17 juni ooit geworden. Hiervoor moest het in De Bilt warmer worden dan 31,7 graden. Het werd 30,8 graden in De Bilt.

Maximumtemperatuur 17 juni 2021
Maximumtemperatuur 17 juni 2021

Maximumtemperatuur donderdag 17 juni 2021

Hitte opgevolgd door enkele felle buien

De nacht van donderdag op vrijdag verloopt zeer zacht met minima van 18 à 19 graden. De kans op onweersbuien is groot en daarbij is kans op veel regenwater in korte tijd, hagel en windstoten. Vrijdag is het regionaal nog tropisch en volgen later in de middag en avond weer onweersbuien.

De dagen daarna koelt het geleidelijk wat af en zaterdag is het niet meer zo heet, maar het blijft vrij warm met overdag 20 tot 26 graden. Temperaturen van 18-20 graden zijn gebruikelijk voor juni. Ook in de nachten koelt het maar weinig af en met minimumtemperaturen tussen 16 en 20 graden kunnen we spreken van plaknachten.

De ontwikkelingen van het onweer en de temperatuur houd je bij in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Anne-Marie van Iersel

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven