Wageningen University gaat onderzoeken of gras kan dienen als klimaatbeschermer. De onderzoekers willen kijken hoe gras bestendiger kan worden gemaakt tegen klimaatveranderingen. Daarbij wordt ook gekeken of groenere grasvelden kunnen bijdragen aan het tegengaan gaan van de negatieve effecten van klimaatverandering.
De Nederlandse zomers worden steeds heter en droger en ook het gras heeft daar last van. De droge grond kan grote hoeveelheden water tijdens een zomerse onweersbui slecht verwerken. En in woonwijken met veel beton blijft de warmte tijdens een zonnige dag dusdanig hangen waardoor hitte-eilanden kunnen ontstaan.
Gras heeft een waterbergend vermogen én werkt bovendien verkoelend op een hete dag. Daarnaast draagt gras bij aan de biodiversiteit en heeft een functie als koolstofopslag, schrijft Wageningen University. Om al deze klimaatvoordelen van gras te optimaliseren gaat de universiteit onderzoeken hoe de ligging, het gebruik en het onderhoud van grasvelden verbeterd kunnen worden. Daarnaast kijken onderzoekers naar de best mogelijke samenstelling van grasvegetaties per type grasveld. Door de veranderende omstandigheden komen andere grassoorten in beeld, maar ook kruiden. Sommige gras- of kruidensoorten zijn bijvoorbeeld hittebestendiger, of kunnen meer water verdragen dan andere soorten. Mogelijk kan gras gaan dienen als klimaatbeschermer.
De uitkomsten van het onderzoek worden zoveel mogelijk gedeeld, zodat degenen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de Nederlandse grasvelden aan de slag kunnen met het zo optimaal mogelijk inzetten van het groene plantje.
Foto: ANP