Dinsdag 19 juli hadden we te maken met bijzonder heet zomerweer. In het hele land werd het tropisch en op veel plaatsen werd het 34 tot 38 graden. In het zuiden was het in de middag meer dan 38 graden en in Maastricht was het met 39,5 graden het warmst. De avond verliep bijzonder warm en rond middernacht was het op veel plaatsen nog 30 graden. Hieronder kun je teruglezen hoe de hitte verliep.
De hitte is weer voorbij, maar vandaag kan het in het oosten nog wel 32 graden worden. In het westen wordt het maximaal 25 graden. In het zuidwesten is vanochtend een bui mogelijk, vanavond en vannacht volgen meer buien en dan vooral in het zuiden en oosten. Daarbij is kans op onweer en veel regen in korte tijd. Morgen overheerst de bewolking en in het noorden en noordoosten regent het op veel plaatsen. Met 20 tot 24 graden is het minder warm. De details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.
07:00 uur: op veel plaatsen een tropennacht
In Leeuwarden werd het afgelopen nacht niet kouder dan 23,2 graden. Ook op de Waddeneilanden werd het niet kouder dan 22-23 graden. Veel andere plaatsen hadden een minimumtemperatuur van 20 of 21 graden, alleen wat verder landinwaarts koelde het af tot (iets) onder 20 graden.
18:40 uur: Maastricht met 39,5 graden het warmst
Het is nog steeds bloedheet en vanavond daalt de temperatuur maar heel geleidelijk. In Maastricht werd het met 39,5 graden het warmst. Inmiddels is de temperatuur daar naar 37,7 gedaald.
17:30 uur: wegdektemperatuur van ruim 50 graden gemeten
Het asfalt was vanmiddag op grote schaal 45 tot 48 graden en op verschillende plaatsen werden waarden van meer dan 50 graden gemeten.
Maandag werd gemeld dat er deze dagen op meerdere plekken in het land zou worden gestrooid om de wegen te koelen. Rijkswaterstaat zelf heeft dinsdag nog niet gestrooid, maar provincies kunnen dat zelf wel hebben gedaan. Bron: ANP
17:00 uur: Geen parkeerplekken meer beschikbaar in Scheveningen
Ondanks een oproep van de gemeente Den Haag om niet met de auto naar het strand te komen, zijn er dinsdagmiddag toch geen parkeerplekken meer beschikbaar in Scheveningen. Met de fiets, (deel)scooter of het openbaar vervoer is het strand volgens de gemeente nog wel goed te bereiken. Ook is er nog de optie te reserveren bij Park + Beach, waarbij mensen in een parkeergarage hun auto kunnen parkeren om vervolgens met de tram of een fiets van vervoerder HTM verder te reizen naar het strand van Scheveningen. De gemeente had maandag gewaarschuwd dat de wegen richting de badplaatsen Scheveningen en Kijkduin dinsdag zouden kunnen vollopen en dat op dit soort dagen ook parkeergarages snel volstaan.
Bron: ANP
16:55 uur: 39,5 graden in Maastricht
In het zuiden is het echt bloedheet.
15:40 uur: Belgisch weerbureau geeft code rood af wegens hitte
Net als in Nederland is het dinsdag ook in België behoorlijk heet. Het Belgische weerinstituut KMI heeft daarom eerder al code rood uitgegeven voor West-Vlaanderen en Henegouwen. Dinsdagmiddag kwam daar de Belgische provincie Limburg bij.
"We breiden code rood uit naar Limburg omdat er voldoende kans is dat minstens 25 procent van de provincie 40 graden haalt", schrijft KMI-weerman David Dehenauw op Twitter. "Om 13.00 uur was het op voldoende plaatsen in Limburg even warm als in delen van West-Vlaanderen en Henegouwen die al rood kleurden." Bron: ANP
In ons land wordt geen code rood gegeven voor hitte. De huidige code oranje is dus de hoogste waarschuwing.
15:20 uur: Drukkende start Nijmeegse Vierdaagse
De ergste hitte is morgen voorbij, maar de deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse hebben geen makkie. https://www.weeronline.nl/nieuws/19-7-2022-drukkend-warme-start-Nijmeegse-Vierdaagse
14:20 uur: Hitterecord noordwestkust
In Den helder steeg de temperatuur om 14:10 uur naar 35,0 graden. Nog nooit was het in dit deel van het land zo warm. Het vorige record was 34,8 graden en werd gemeten op 24 juli 2019.
13:50 uur: Hitte goed voor record
In Maastricht is het 37,3 graden. Niet eerder werd op 19 juli zo'n hoge temperatuur in ons land gemeten. Meer details lees je hier: https://www.weeronline.nl/weerbericht-nederland/19-7-2022-record-warmste-19-juli
13:00 uur: recordwarm in het Verenigd Koninkrijk
Niet alleen in ons land is het erg heet. In het Verenigd Koninkrijk is de hoogste temperatuur ooit gemeten. In het Zuid-Engelse Charlwood (Surrey) steeg het kwik naar 39,1 graden. Als de meting wordt bevestigd, is het een record, meldt de nationale weerdienst Met Office. Het huidige record van 38,7 graden werd in juli 2019 gemeten in Cambridge.
Het weerkundig instituut verwacht dat de temperaturen deze dinsdag waarschijnlijk verder oplopen.
11:50 uur: vierdaagsefeesten pas programma aan om hitte
Het programma van de Vierdaagsefeesten gaat op twee plekken in Nijmegen dinsdag overdag niet door vanwege de zeer hoge temperaturen. Ook zal de politie sneller de melding 'druk' of 'vol' afgeven voor populaire feestlocaties. Dat zal onder meer op de lichtkranten in de stad te zien zijn. Feestgangers moeten dan een andere plek opzoeken. Stichting Vierdaagsefeesten heeft bovendien op meer plekken in de stad watertappunten laten plaatsen, aldus een woordvoerster.
Het programma op het stadseiland in de Waal is voor dinsdagmiddag geschrapt, net als de feestelijkheden op de Ramblas, de toegangsweg naar het stadscentrum vanaf het centraal station. Op andere plekken in het Nijmeegse centrum zijn kleinere activiteiten afgelast vanwege de grote hitte die wordt verwacht. Op sommige plaatsen geldt een aangepaste programmering.
De organisatie van de Vierdaagsefeesten raadt bezoekers aan om "bij deze extreme temperaturen het gezonde verstand te gebruiken" en bijvoorbeeld matig te zijn met alcoholgebruik. De feesten worden sinds de start op zaterdag zeer druk bezocht. "We merkten maandag dat het feest wat later op gang kwam, omdat mensen langer schaduw en verkoeling zochten. Dat raden we voor dinsdag ook zeker aan", aldus directeur-bestuurder Joris Bouwmeister.
Bron: ANP
Lees ook: alles wat je (niet) wilt weten over zweet
11:45 uur: brandweer houdt ook vliegbanen nat
De banen van Eindhoven Airport worden nat gemaakt om te hoge temperaturen van het asfalt te voorkomen. Bij de hoge temperaturen die dinsdag verwacht worden kan het asfalt anders zacht worden, aldus een woordvoerder van de luchthaven. Schiphol neemt om die reden dinsdag eenzelfde maatregel."
Gisteren gebeurde het nog niet, maar vandaag besproeit de brandweer de taxibanen", zei de woordvoerder dinsdagochtend. De voorzorgsmaatregel wordt uitgevoerd onder regie van het ministerie van Defensie, omdat Eindhoven Airport gebruikmaakt van een luchtmachtbasis.
Net als maandag delen medewerkers van het vliegveld waaiers uit aan de reizigers in de lange wachtrij. "De reacties daarop zijn positief", aldus de woordvoerder. "Alle beetjes helpen tegen de hitte. Mensen waarderen het."
Anders dan op Schiphol kunnen de deuren van de terminal in Eindhoven niet dicht blijven om de koelte van de airco binnen te houden. In Eindhoven staan de lange rijen buiten én binnen. Wel heeft het vliegveld gezorgd voor een lange overkapping buiten, zodat mensen niet uren in de brandende zon hoeven te staan. "Het klimaatsysteem binnen draait op volle toeren", aldus de woordvoerder, "maar de deuren blijven natuurlijk open."
Tot nog toe is nog niemand in de rij wachtenden door de hitte bevangen, zei hij. "De bedrijfshulpverlening hoefde nog niet in actie te komen." Het vliegveld heeft overigens gezorgd voor watertappunten, waar mensen tijdens het wachten gebruik van kunnen maken.
Bron: ANP
11:40 uur: stranden beginnen vol te lopen
Veel mensen zoeken dinsdagochtend al redelijk vroeg de stranden in Nederland op. "Er is nu nog genoeg ruimte, maar het begint op veel stranden al lekker druk te worden", aldus een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland.
Het drukst wordt het waarschijnlijk tussen 14.00 uur en 18.00 uur, zo verwacht de woordvoerder. "Op dit soort dagen zijn dat meestal de drukste momenten. Er zullen ook wel veel mensen zijn die vanochtend nog werken en daarna een snippermiddagje nemen."
Voor zover bekend hebben zich nog geen grote of ernstige incidenten voorgedaan. "Er wordt nu vooral preventief werk gedaan, met boten in de zee en auto's die op het strand rijden en mensen waarschuwen." De zee is rustig en in de middag staat er redelijk laag water, waardoor er op de stranden iets meer ruimte is.
Op basis van warme dagen in het verleden verwacht de Reddingsbrigade wel wat incidenten. "Bijvoorbeeld kindjes die zoek raken, mensen die door de warmte onwel raken en daardoor hulp nodig hebben. Het is niet in te schatten hoe druk het vandaag gaat worden, maar dat het nodige gaat gebeuren, dat is vrijwel zeker." Maandag waren de stranden overvol, maar was het qua reddingsacties redelijk rustig.
Bron: ANP
Lees ook: zo heet kan het in de zomer worden in je auto
11:20 uur: vooralsnog nauwelijks ongemak op wegen
Op de Nederlandse snelwegen was het dinsdag in de ochtendspits minder druk dan normaal. Er stonden nauwelijks files en ook de medewerkers van de Wegenwacht hadden het rustig, meldt de ANWB. Of mensen thuisblijven vanwege de hitte is volgens de verkeersinformatiedienst niet te zeggen, omdat het vanwege de vakantie de regio's Noord en Midden al rustiger op de weg is dan normaal.
Op sommige wegen naar de kust was het afgelopen weekend erg druk, maar maandag waren er nauwelijks problemen. "Omdat het dinsdag wat warmer is verwachten we in de loop van de dag wel wat drukte op de wegen naar de stranden", zegt Tim Schaap, filelezer van de ANWB.
De ANWB waarschuwt weggebruikers dat het besturen van een voertuig bij extreme hitte eenzelfde risicofactor heeft als rijden onder invloed van alcohol. Een interieurtemperatuur van 35 graden komt volgens diverse studies overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed. Automobilisten wordt aangeraden om voldoende water mee te nemen en de airco niet kouder dan zes graden onder de buitentemperatuur te zetten.
Bron: ANP
11:00: op het strand zeer heet
Wie vandaag naar het strand gaat moet zich wel realiseren dat het echt veel heter is dan gisteren. Toen stond er namelijk veel minder wind en als het dan zo heet wordt, krijg je op het strand een beetje wind van zee.
Nu staat er een aflandige wind en die is matig van kracht. En dan is het op het stand even warm als in de duinen en die behoren tot de warmste plekken van het land. Bij Hoek van Holland is het 32,4 en bij Wijk aan Zee 32,2 graden. Ter vergelijk, op hoofdstation De Bilt is het 29,6 graden..
10:50 uur: 2,5 graden erbij in een uur tijd
De temperatuur is in het afgelopen uur op veel plaatsen ruim twee graden gestegen, dus het gaat hard. In Woensdrecht en Beek was het net 32,9 graden.
Wie niet goed tegen hitte kan, maar nog wel even de deur uit moet zou eigenlijk niet meer moeten wachten.
10:40 uur: in korte tijd naar 32 graden
Inmiddels is de temperatuur op meerdere stations naar 32 graden gestegen, het gaat echt hard.
10:00 uur: nu al op grote schaal tropisch
Het is om 09.50 uur 30 graden geworden. In Deelen (Veluwe) en Hoek van Holland was het 30,2 graden. In Woensdrecht is het met 30,3 graden het warmst. En om 10:00 uur was het al op vijf stations tropisch. Beek en Wijk aan Zee zijn daarbij gekomen. In Woensdrecht is het nu 30,7 graden.
De temperatuur stijgt vandaag veel sneller dan gisteren. Toen werd het om 12:10 uur in Ell als eerste tropisch warm.
Dit komt doordat de lucht vandaag warmer is en gisteren trok in de ochtend ook wat sluierbewolking over het land.
In die zin is de warmte van vandaag wel iets om echt rekening mee te houden en niet hetzelfde als gisteren. De temperatuur komt vandaag op grote schaal in de buurt van onze lichaamstemperatuur en vanavond blijft het heel lang heet. Het KNMI hanteert code oranje als hoogste waarschuwing voor hitte.