Vanaf zondag breekt eindelijk een zeer zonnige periode aan. Precies vanaf dan wordt midden op de dag ook zonkracht 7 verwacht en dat betekent dat een onbeschermde huid al binnen 10-20 minuten kan verbranden. Je huid goed beschermen tegen de felle zon is dan ook ons advies. Lees hier wat je precies kan verwachten.
Tot dusver verliep juni somber met ruim 30% van de tijd zon, waar dit normaal 40% van de daglichtperiode is. Juist midden op dag, als de zon het felst is, waren er vaak veel stapelwolken. Ook kwam er de afgelopen weken relatief veel ozon voor in de stratosfeer, waardoor de zonkracht ook als de zon wel scheen lager uitviel dan normaal. De zonkracht kwam bij blauwe lucht uit op 4-6. Onze huid is dus, ondanks dat het vandaag al de langste dag van het jaar is, nog niet gewend aan een zeer sterke zonkracht. Dit betekent dat de kans dat je verbrandt de komende tijd extra groot is.
Lees meer over de rol van ozon op de zonkracht in ons artikel: Wanneer kun je verbranden? Dit is de kracht van de zon!
Veel zon vanaf zondag
Tot en met zaterdag is het nog wisselvallig en wordt zonkracht 7 nog niet gehaald. Donderdag en vrijdag is er midden op de dag op de meeste plaatsen veel bewolking. Ook zaterdag zijn er in de middag fikse stapelwolken, maar als de zon even doorbreekt wordt zonkracht 6 al ruim gehaald.
Zondag wordt het op veel plaatsen een vrij zonnige dag, al kunnen stapelwolken de zon in het binnenland ’s middags nog wel afschermen. Met een mix van stapelwolken en zon kan de zonkracht juist extra hoog uitpakken op de momenten dat hij tussen de wolken door schijnt. Zondag is de eerste dag van dit jaar dat we tussen 11 en 16 uur rekening moeten houden met zonkracht 7. Hierbij kan jouw onbeschermde huid al binnen 10-20 minuten verbranden.
Na zondag wordt het weerbeeld alleen maar zonniger. De zon domineert de nieuwe werkweek en daarbij loopt de temperatuur ook op naar een zomerse waarden van 25 graden en meer. Daarmee nodigt het weer steeds meer uit om met blote armen en benen op pad te gaan. Heerlijk natuurlijk, maar vergeet je dan niet in te smeren met zonnebrandcrème en vermijd overmatige blootstelling aan de zon.
Weren, kleren, smeren
Overmatige blootstelling aan zonlicht vergroot het risico op huidkanker. Het Huidfonds adviseert om in het zomerhalfjaar werk te maken van ‘weren, kleren, smeren’.
Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.Dit betekent concreet het volgende:
- Weren: mijd (indien mogelijk) de zon op de felste uren van de dag en zoek de schaduw op. Tussen 12 en 15 uur is de zonkracht het hoogst en kun je snel verbranden. In mei, juni en juli zijn de dagen lang en duurt de periode waarin je snel kan verbranden van 11-16 uur. In het uur voor en na deze periodes kun je ook al verbranden, maar minder snel dan wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat. Door de schaduw op te zoeken verbrand je minder snel. In ons weerbericht vertellen we je als de zonkracht hoog is.
- Kleren: ben je midden op de dag in de volle zon aan het werk of aan het recreëren dan is het belangrijk om je te beschermen. Draag bedekkende kleding die weinig licht doorlaat. Wil je helemaal veilig zijn, draag dan UV-werende kleding. En vergeet natuurlijk je hoed en UV-werende zonnebril niet, want zonbescherming voor je ogen is net zo belangrijk als voor je huid.
- Smeren: ga je wel de volle zon in voorbeeld een dagje aan het strand of aan het zwembad? Of ga je wandelen of fietsen? Dan is het belangrijk om je goed in te smeren tegen verbranding. Gebruik een zonnebrandcrème met minstens factor 30 en een UV-A filter. Voor kinderen wordt factor 50 aanbevolen en rondom de langste dag en als je op vakantie bent in Zuid-Europa geldt dat advies voor iedereen. Smeer je elke twee uur opnieuw in. Heb je een duik genomen in het water? Vergeet dan niet opnieuw te smeren. Ook een zogenaamde waterresistente zonnebrandcrème verliest zijn werking geleidelijk.
Meer tips: Tien tips om niet te verbranden