Dinsdagavond trokken zware onweersbuien over het land. De meeste buien trokken over een brede strook van Limburg en de Achterhoek naar het noorden van Zuid-Holland en naar Noord-Holland. Op grote schaal viel 10-40 mm regen en lokaal liepen de neerslagsommen op naar 70 mm. Dat is zelfs meer dan normaal in heel mei. Plaatselijk ontstond ook stormschade door (zware) windstoten, onder andere in Utrecht en Amsterdam.
Er werden veel stevige buien aangevoerd vanuit Duitsland, maar in de loop van de avond nam de kans op onweer, hagel en windstoten af. De neerslagsommen stegen naar 20 tot 50 mm op grote schaal en lokaal viel 70 mm. Normaal valt in heel mei gemiddeld over het land 58 mm. Plaatselijk is deze maand in het zuidoosten al bijna 150 mm gevallen en op grote schaal al meer dan 100 mm in het zuiden en midden van het land.
In Groningen, Drenthe en Friesland is het eerst op een lokale felle bui na droog, maar rond middernacht volgen ook daar buien op grote schaal. In het zuiden wordt het dan juist overwegend droog. Tegen de ochtend wordt het op steeds meer plaatsen droog, maar in het noorden en noordwesten kan het nog tot tegen de ochtend regenen. Wel worden de buien eind van de nacht minder zwaar en brengen ze ook minder regen. Bekijk hieronder wat we volgens weermodel Harmonie nog kunnen verwachten de komende uren.
Hieronder zie je een overzicht van foto's die we binnenkregen van de buien van vandaag.
Morgen overdag nog af en toe regen
De grote neerslaghoeveelheden zijn morgen verleden tijd, maar vooral in de ochtend kan soms nog wat regen vallen. Wolkenvelden hebben dan de overhand. In de middag breekt de zon nu en dan door, maar kan ook een lokale bui ontstaan. Deze buien zijn veel minder zwaar dan vandaag. De rest van de week blijft het wisselvallig, met vooral vrijdag mogelijk vanuit het oosten weer stevige onweersbuien.
Meer vooruitzichten lees je in weerbericht Nederland.
In korte tijd veel regen en lokale stormschade
De buien gingen eerder vanavond en tijdens de avondspits gepaard met indrukwekkende wolkenluchten.
Tijdens de buien kwam naast onweer ook hagel voor en soms ook flinke windvlagen. In Utrecht, Noord-Holland en Flevoland kwamen windstoten voor van rond 60 km/uur. In IJmuiden werd zelfs een zware windstoot van 88 km/uur gemeten.
Vanuit Utrecht kwamen eind van de middag al meldingen binnen van stormschade, onder andere van weggewaaide dakpannen en omgewaaide voorwerpen. Begin van de avond volgde ook in Amsterdam een felle buienlijn en sommige bomen overleefden dat niet. Van andere bomen waaiden grote takken af. Sommige Metro's in Amsterdam rijden niet als gevolg van versperringen.
Eerder vanmiddag trok al een heftige bui over het oosten van Zeeland.
Felle buien veroorzaken drukste avondspits van het jaar
De avondspits was onder meer door forse regenval dinsdag de drukste van het jaar, meldde een woordvoerder van de ANWB. Iets voor 17.30 uur stond er ruim 1100 kilometer file in het land. Dinsdagen zijn net als donderdagen doorgaans al drukke dagen op de weg. Veel mensen werken dan op kantoor. In combinatie met de buien die vanuit het oosten en zuiden over het land trokken veroorzaakte dat extra drukte. Op plekken waar buien overtrokken liep de snelheid op de wegen snel terug, zag Rijkswaterstaat. (Bron: ANP)
Waterschappen verlaagden waterpeil om verwachte regen
Het hoogheemraadschap van Delfland verlaagde het waterpeil in de polders in zijn werkgebied, voorafgaand aan de vele regen. Het schap verwacht tot woensdagmorgen 09.00 uur ongeveer 30 millimeter regen.
Ook het hoogheemraadschap van Rijnland nam maatregelen. Het schap liet weten dat er door de neerslag van maandag op verschillende plekken in het werkgebied al wateroverlast was ontstaan. Rijnland meldt dat er tijdelijke pompinstallaties zijn geplaatst om water af te voeren uit sloten waar het waterpeil nu al te hoog is. Daarnaast is het schap de waterstand in de waterlopen aan het verlagen om meer ruimte te creëren voor de regen die nog gaat vallen. (Bron: ANP)