We zijn deze week in de ‘hondsdagen’ aanbeland. De periode van 20 juli tot 20 augustus wordt zo ook wel genoemd. Vaak is deze periode klimatologisch de warmste van het jaar. Dit jaar daarentegen verwachten we zeker in augustus geen standvastig zomerweer.
De hondsdagen hebben een sterrenkundige grondslag: Sirius, de helderste ster aan de nachtelijke hemel, komt in deze periode tegelijk op met de zon en is daarom niet te zien. Sirius behoort tot het sterrenbeeld ‘Grote hond’, vandaar de benaming hondsdagen.
Traditioneel worden de hondsdagen gekenmerkt door hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Meestal wordt het 21 graden op de Wadden tot 25 in Limburg. De wind komt vaak vanuit het zuidwesten en dat betekent dat de lucht afkomstig is vanaf de Atlantische Oceaan. De lucht bevat daarom veel vocht waardoor het vaak zwoel voelt. Deze week is het een noorden- tot noordwestenwind en is de luchtvochtigheid laag. Donderdag draait de wind naar het zuidwesten en wordt het vochtiger en daarmee ook zwoeler.
De weerspreuk over de hondsdagen
Over de hondsdagen bestaat de spreuk: “Komen de hondsdagen met veel regen, dan gaan we slechte tijden tegen, maar komen de hondsdagen helder en klaar, verwacht dan maar een gunstig jaar.” Of we dit jaar daarom een mooie herfst kunnen verwachten valt nog moeilijk te voorspellen, maar volgens de weermodellen wordt er de komende weken wisselvallig weer verwacht, met niet meer regen dan gebruikelijk. Voor augustus verwachten we dat het aandeel zonnige en warme dagen groter is dan in juli, maar standvastig zomerweer wordt het niet.
Blijf op de hoogte van het Nederlandse weer met het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.
Foto: ANP / Vincent Jannink