Weekendweer: grote verschillen

23 augustus 2024, 07:30

Weekendverwachting
Zondag op en top fietsweer. Foto: Diana Huntjens

Deze week is het weerbeeld wisselend, met droge dagdelen met flink wat ruimte voor de zon, maar ook af en toe dagen waarin buien het voor het zeggen hebben. Wat kunnen we dit weekend verwachten? Je leest het in onze nieuwste weekendverwachting.

Vandaag is het onstuimig met veel wind. In de kustgebieden zijn zware windstoten mogelijk van circa 85 km/uur mogelijk. Daarnaast trekt een regenzone vanuit het noordwesten zuidoostwaarts. ’s Middags klaart het in het noordwesten op en neemt de wind in kracht af. Het wordt 18 tot 23 graden. Alles over het weer tot het weekend lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Zaterdag: zuidoosten warm, later stevige buien

Zaterdagochtend is in het westen en noorden bewolking aanwezig en hieruit kan soms wat regen vallen. In het binnenland is het droog, schijnt geregeld de zon en loopt de temperatuur al snel op. Aan het eind van de middag is het in het zuidoosten al opgewarmd naar circa 25 graden.

Zaterdagmiddag neemt vanuit het westen de bewolking toe en de kans op buien stijgt. In het oosten is het nog lange tijd vrij zonnig. De verschillen in temperatuur zijn groot: in het uiterste noordwesten is het 20 graden en in het zuidoosten zijn maxima rond 30 graden niet uitgesloten. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig. Tijdens de tweede middaghelft trekt een aantal (stevige) buien vanuit het westen richting het oosten.

Morgenavond komen verspreid over het land buien voor. Dit kunnen stevige buien zijn met veel regen in korte tijd, hagel en zware windstoten. Later in de avond trekken de meest stevige buien naar het oosten weg. Tijdens de nacht naar zondag klaart het op en valt lokaal nog een enkele bui. Het koelt af naar gemiddeld 14 graden.

Zomerweer in aantocht?

Zondag krijgen we te maken met een heel ander weertype. De dag verloopt overal droog en de zon schijnt geregeld, al kan 's ochtends in het noorden nog een enkel buitje voorkomen. Een matige tot aan zee vrij krachtige westenwind voert wel aanmerkelijk koelere lucht richting het land. Het wordt 19 graden in het noordwesten tot lokaal 21 graden in het zuidoosten van ons land. Toch is het alsnog heerlijk weer om er lekker op uit te trekken als het zonnetje schijnt. Zeker om iets actiefs te ondernemen zoals een rondje hardlopen of fietsen. Ook voor alle toeschouwers bij de GP van Zandvoort is het heerlijk weer.

Zondag is bovendien slechts een voorproefje op wat ons in de nieuw week te wachten staat. Dan kunnen we ons namelijk op gaan maken voor een week met zomerse taferelen. De zon schijnt dagelijks volop en ook de temperatuur loopt flink op. Halverwege de week wordt het op uitgebreide schaal zomers tot lokaal misschien zelfs tropisch warm!

Gaan we dit soort taferelen volgende week zien?  Foto: Cynthia Leusden
Gaan we dit soort taferelen volgende week zien? Foto: Cynthia Leusden

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven