Extreme hitte op komst in Spanje en Portugal

25 juli 2024, 13:30

Hitte
Extreme hitte om Madrid. Foto: ANP / JAVIER SORIANO / AFP

De zomer draait deze dagen op volle toeren in Spanje en Portugal. Komende dagen wordt het wel erg heet en volgende week kunnen de maximumtemperaturen in het binnenland oplopen tot boven de 45 graden. Daarmee komt het zelfs het Europese warmterecord in zicht.

Ook deze week is het al erg heet op veel plekken in het land. In het binnenland van Spanje en in het oosten van Portugal, langs de Spaanse grens, kunnen de thermometers de komende dagen lokaal al 40 graden aanwijzen. Spanje en Portugal zijn overigens niet de enige landen waar het snikheet is deze dagen. Ook elders in Zuid- en Midden-Europa overheersen zon en hoge temperaturen het weerbeeld.

De verwachte temperatuur volgens het GFS model op maandag 29 juli om 17:00 uur. Bron: IMweather
De verwachte temperatuur volgens het GFS model op maandag 29 juli om 17:00 uur. Bron: IMweather

Maandag warmste dag

In het begin van de nieuwe week wordt het zelfs nog heter op het Iberische Schiereiland. In Andalusië berekenen enkele weermodellen zelfs maxima van lokaal 47 graden. Het huidige warmterecord in Europa staat op 48,8 graden in Syracuse in Sicilië. De kans dat dit gebroken wordt is zeer klein, maar de temperatuur lijkt wel in de buurt te komen. Dat zegt wel iets over de extreme hitte die op komst is! Daarbij is het dagelijks zonovergoten en met deze temperaturen kun je dan beter het warmste moment van de dag vermijden.

Lees ook: Zo voorkom je een zonnesteek

Volgende week worden dagelijks zeer hoge temperaturen verwacht. Maandag lijkt echter de dag te worden met de hoogste temperaturen, maar ook de dagen daarna kan het in het binnenland dagelijks ruim 40 graden worden. Andalusië moet tot en met volgende week vrijdag lokaal rekening houden met maxima tot maar liefst 45 graden. Daarna lijkt de hitte iets af te nemen.

Bosbranden in Griekenland en Italië

De hoge temperaturen gaan ook gepaard met een periode van droogte, waardoor de kans op bosbranden groter wordt. Spanje heeft de komende periode dan ook te maken met een verhoogd risico op bosbranden. Elders in Europa heeft de hitte al grote bosbranden veroorzaakt.

Na weken van hitte en droogte kampt Italië met natuurbranden over het hele land, met name in het zuiden. Vorige week kwamen twee brandweermensen om tijdens het blussen van een brand in de regio Basilicata, naast Apulië. In Zuid-Italië zijn daarnaast duizend toeristen geëvacueerd vanwege een bosbrand in het Gargano National Park in Apulië. De autoriteiten in de regio zijn bang dat de wind de vlammen naar een toeristencomplex zal waaien. Onder andere drie Canadair waterbommenwerpers en een helikopter zijn ingezet om de brand te bestrijden.

Dinsdag kampte Griekenland met 62 natuurbranden in 24 uur. Onder meer in een gebied in het noorden, rond de plaats Agios Christoforos raast een grote brand. Ook op het eiland Kreta woeden branden en vonden opnieuw evacuaties plaats.

Website blog banner Im Weather

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven