Februari 2024 is over de hele wereld gemiddeld de warmste februarimaand sinds het begin van de temperatuurmetingen. Het is de negende maand op rij die een temperatuurrecord verbreekt, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. Wereldwijd was het gemiddeld 13,54 graden. Dat is 0,81 graad warmer dan gemiddeld tussen 1991 en 2020.
Het vorige record voor februari stamde uit 2016 en lag 0,12 graden lager dan dit jaar. Vergeleken met het gemiddelde van 1850 tot 1900 was het afgelopen maand 1,77 graden warmer, becijferen de klimaatwetenschappers. Die houden de temperaturen op aarde doorlopend bij met gegevens van satellieten, schepen en meetpunten op de grond.
Copernicus meldt verder dat de temperaturen boven het zeewateroppervlak in februari warmer was dan ooit eerder gemeten. Het was gemiddeld boven zee 21,06 graden. Dat is met uitzondering van de gebieden rond de Noord- en Zuidpool.
Lees ook: wereldwijd warmterecord in januari.
De winter (op het noordelijke halfrond) in het geheel was ook recordwarm. De maanden december 2023, januari 2024 en februari 2024 waren samen 0,78 graden warmer dan gemiddeld in 1991-2020. Hiermee was de winter 0,19 graden warmer dan het oude record (december 2015 tot februari 2016).
El Niño
Directeur Carlo Buontempo van Copernicus Climate Change Service (C3S) noemt het "niet echt verrassend" dat weer een maand aan de reeks van warmterecords is toegevoegd. "Het klimaat reageert op de concentraties broeikasgassen in de atmosfeer. Tenzij we die stabiliseren, zullen we onvermijdelijk te maken krijgen met nieuwe records en de bijbehorende consequenties", zegt hij over de almaar stijgende cijfers.
Een factor die vorig jaar de temperaturen in de Stille Oceaan nog extra opdreef, was het complexe klimaatfenomeen El Niño. Dat keert elke paar jaar terug en begint inmiddels af te zwakken. Maar ook met een minder krachtige El Niño blijven de temperaturen boven de zee op een "ongewoon hoog niveau".