Elke jaar kom je het wel een keer tegen in het nieuws en wordt Saharastof verwacht. In dit artikel leggen we uit wat het precies is, wanneer we hiermee te maken kunnen krijgen en hoe je zelf Saharastof in ons land kunt herkennen.
Saharastof is niets anders dan heel fijn zand dat afkomstig is uit het noorden van Afrika. Doordat de korreltjes zo klein zijn spreken we van Saharastof in plaats van Saharazand. Het stof is zo licht dat het bij een harde wind in Noord-Afrika in de lucht wordt geblazen en met de wind mee wordt gevoerd. De stofwolk kan afhankelijk van de windrichting de oceaan op trekken of juist richting West-Europa of Griekenland.
Hoe lichter het stof, hoe hoger het in de atmosfeer terecht komt en des te verder kan het stof komen. Hoog in de lucht staat vaak meer wind en kan het stof in twee dagen tijd naar ons land trekken. In het zuiden van Europa kan ook dicht bij de grond veel stof in de lucht voorkomen en gezondheidsklachten veroorzaken.
Extra roodoranje luchten
Het stof in de lucht zorgt voor extra verstrooiing van blauw licht en blijven vooral oranje en rode kleuren zichtbaar. Dit merken we vooral als de zon laag staat en het zonlicht een langere weg aflegt in de stoflaag. Overdag staat de zon hoger en wordt deze meestal nauwelijks gehinderd door Saharastof. Wel is de lucht wat minder blauw en lijkt het soms alsof er een waas in de lucht hangt. In extreme gevallen lijkt het alsof het bewolkt is en wordt het zonlicht sterk gedimd. In dit geval zal de temperatuur ook lager uitvallen dan op een zonnige dag en dit verschil kan zelfs oplopen tot 4 graden.
Stoffig laagje
De meeste stof blijft op enkele kilometers hoogte en zal daarna met de wind verder trekken. Maar met de vorming van wolken en regen kan het stof alsnog naar beneden komen. Tijdens regen zal je daar niks van merken, maar zodra het droog wordt blijft het Saharastof op ramen, auto’s, fietsen en tuinmeubelen achter. Je kun dit herkennen als een bruinoranje stoffig laagje met een grillig patroon dat is ontstaan door de regendruppels. Toch is niet elk gekleurd stoflaagje afkomstig van Saharastof. Ook stuifmeel kan dit veroorzaken en is meestal iets geliger.