Tijdens warm weer veranderen er een aantal dingen in ons lichaam die invloed hebben op onze behoefte aan eten. In dit artikel leggen we uit hoe dat komt en wat je het beste kan eten. Zo kan je ook tijdens een warme zomerdag een lekker en gezond maaltje op tafel zetten.
Het menselijk lichaam probeert om een constante temperatuur van ongeveer 37 graden te behouden. In de winter kost dit veel energie en trekken we een dikke jas of trui aan om zo min mogelijk warmte te verliezen aan de koude buitenlucht. Die energiebehoefte van het lichaam om de temperatuur op peil te houden, is terug te zien in onze voorkeur voor eten. Denk aan typische energierijke winterkost zoals stamppot, stoofpotjes en goed gevulde soepen.
Drink voldoende water
In de zomer is het een stuk makkelijker om warm te blijven en die constante temperatuur van 37 graden te behouden. Tijdens erg warme dagen of tijdens een hittegolf moet het lichaam zelfs in actie komen om warmte kwijt te raken. Dit gebeurt door middel van zweten. Door het zweten verliezen we behoorlijk wat vocht. Daarom is het belangrijk om tijdens een hete zomerdag voldoende water te drinken zodat je vochtbalans op peil blijft. Daarnaast verlies je ook een hoop vitaminen en mineralen die met het zweet je lichaam verlaten. Dit kan je goed compenseren met bepaalde voeding. Verderop in dit artikel geven we een aantal tips voor zomerse gerechten.
Minder behoefte aan eten bij heet weer?
Vanwege het verlies aan vocht, vitaminen en mineralen is het belangrijk om je lichaam een handje te helpen met geschikte voeding. Echter, veel mensen ervaren tijdens warme perioden een verminderde eetlust. Hoe komt dit precies? Tijdens heet weer proberen we zoveel mogelijk koel te blijven terwijl alle processen in ons lichaam continu warmte produceren. Denk hierbij aan fysieke inspanning zoals wandelen of fietsen. Maar ook processen die zich binnenin het lichaam afspelen zorgen voor de productie van warmte, waaronder de spijsvertering. Om zo min mogelijk warmte te produceren gaat de spijsvertering op een lager pitje en ervaren we een verminderde eetlust.
Tips voor zomerse gerechten
Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden om tijdens heet weer een lichte maaltijd op tafel te zetten. Hier geven we vier voorbeelden waar je eindeloos mee kan variëren.
Fruit
Een aantal fruitsoorten bestaat voor een groot deel uit water. Bijkomend voordeel is dat fruit licht verteerbaar is en niet zo zwaar op de maag ligt. Watermeloen is natuurlijk het bekendste voorbeeld met een vochtgehalte van meer dan 90%. Ook druiven, aardbeien, bessen en frambozen bestaan voor 80-90% uit water. Naast vocht bevat fruit ook een hoop vitaminen, mineralen en vezels. Combineer verschillende soorten in een heerlijke fruitsalade.
Groenten
Niet alleen fruit, maar ook groenten bestaan voor een groot gedeelte uit water en zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels. Denk aan komkommer, tomaat, spinazie, paprika, bleekselderij en radijsjes. Maak een verse salade met een dressing als finishing touch. Gegarandeerd succes bij een zomers diner!
Soepen of andere warme/ pittige gerechten
Dat je bij warm weer beter niet warm kan eten is een misvatting. Een soepje of bouillon bevat zout, wat helpt bij het vasthouden van vocht in je lichaam. Daarnaast kan het compenseren voor het zout dat je gedurende de dag door het zweten hebt verloren. Ook het drinken van warme dranken zoals thee is een goede manier om voldoende vocht binnen te krijgen op een hete dag. Door pikant eten ga je zelfs extra zweten waardoor je lichaam warmte kwijtraakt. Zorg wel dat je voldoende water blijft drinken wanneer je een pittige curry op tafel zet.
Havermout
Ook bij het ontbijt zijn er verassende keuzes die gedurende een warme dag goed uitpakken voor de vochtbalans van je lichaam. Havermout ligt misschien wat zwaarder op de maag, maar de havervlokken nemen vocht op wat gedurende de vertering weer vrijkomt. Wanneer je de havermout de avond van tevoren alvast klaarmaakt en vervolgens in de koelkast laat staan, kan er extra veel vocht intrekken. Decoreer met vers fruit voor een zomerproof ontbijtje.
Tips voor een zomerse barbecue
Met warm weer komt op veel plekken ook de barbecue tevoorschijn. Heerlijk in de achtertuin op een warme zomeravond. Een flinke portie vlees ligt vrij zwaar op de maag en je spijsvertering wordt geactiveerd met de productie van warmte als gevolg. Daarom de tip om naast vlees ook te variëren met groenten en salades. Leg bijvoorbeeld wat groentespiesjes op de barbecue of maak gegrilde aubergine of paprika.
Lees of er (nog meer) zomers weer aankomt in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland en alvast eet smakelijk!