Hittegolven en zeer hete dagen komen vanwege klimaatverandering steeds vaker voor. Zaak dus om je huis koel te houden tijdens heet zomerweer. Wij leggen je uit hoe je dat het beste kan doen en zo die snikhete dagen door komt.
Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.De meeste nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd en daarmee bestand tegen warme zomers. Toch kan het ook in een nieuwbouwhuis erg heet worden en als de warmte eenmaal in je huis zit krijg je die er lastig uit. Voor wie in een ouder huis woont kan het koel houden van de woonruimtes helemaal een uitdaging zijn.
Hieronder geven we een paar tips om het lekker koel te houden in huis tijdens de zomer. Lees ook ons uitgebreide weerbericht om te weten hoe heet het wordt en wat het beste moment is om te koelen.
Zonneschermen omlaag, gordijnen dicht
Zonneschermen zijn het meest effectief om je huis koel te houden. Deze schermen zitten aan de buitenkant van je huis en houden dus buiten de zonnestralen al tegen. Heb je gordijnen dan komen die zonnestralen nog wel door het glas heen en dat betekent dat het tussen de gordijnen en het raam heel erg warm kan worden. Gelukkig wordt het met de gordijnen dicht alsnog minder snel warm dan wanneer ze open zijn. Heb je zonneschermen? Doe ze overdag omlaag. Sluit ook de gordijnen om te zorgen dat de zon niet onnodig de lucht in je huis opwarmt.
Ramen en deuren dicht op het juiste moment
Ramen open of dicht? Veel mensen zetten juist ’s middags op het heetste moment van de dag hun ramen open, maar dit kun je beter niet doen. Zodra het buiten warmer is dan in huis is het goed om je ramen en deuren te sluiten. Op hete dagen is dat vaak al na een uur of 10:00 in de ochtend. Houd gedurende de dag je ramen en deuren gesloten. Zo krijgt warme buitenlucht niet de kans om het huis in te stromen. Soms kan het buiten door een briesje lekker aanvoelen, maar is het wel een paar graden warmer dan in huis. Wanneer deze warme wind door jouw huis blaast zal de temperatuur in huis uiteindelijk een paar graden stijgen.
Ook ’s avonds kun je alles beter potdicht houden. Juist aan het eind van de middag en het begin van de avond is de temperatuur het hoogst. Vaak koelt het ’s avonds slechts langzaam af en blijft de temperatuur hoger dan in huis. Pas na zonsondergang wordt het buiten geleidelijk koel genoeg om je huis weer lekker door te luchten.
’s Nachts luchten
Zet juist op koele momenten, zoals ’s avonds laat en ’s nachts alle ramen en deuren tegen elkaar open om met frisse lucht je huis af te koelen. Het beste moment om te koelen is aan het eind van de nacht. Dan is de temperatuur het laagst. Ook in de vroege ochtend kun je je ramen en deuren prima openhouden om wat frisse lucht binnen te laten.
Houd de lucht binnen droog: hang de was buiten op
Hoe warm het in huis aanvoelt valt of staat met de luchtvochtigheid. Is de lucht in huis droog dan is de hitte beter te hebben dan wanneer het vochtig is. Hang je was tijdens hete dagen dan ook niet binnen op. Het vocht uit je was verdampt. Daardoor droogt de was, maar wordt de lucht vochtiger en voelt het veel warmer en klammer aan. Kun je je was niet buiten ophangen dan kun je beter wachten met wassen tot het weer koeler weer is.
Ook is het verstandig geen droger of oven te gebruiken. Grote apparaten produceren veel warmte en warmen je huis nog meer op. En zorg dat je tijdens het koken de waterdamp goed afzuigt via de afzuigkap.
Hitte voorbij: zo koel je je huis in de zomer zo snel mogelijk af
Is de hitte het land uit, maar is het binnen bloedheet? Zet dan zoveel mogelijk ramen en deuren open en laat het flink doortochten. Soms is het beter om een paar ramen tegen elkaar open te zetten en niet allemaal. Dat hangt af van de windrichting. Stel dat je een raam op het westen hebt en een raam op het oosten. Wanneer de wind westelijk is en beide ramen open staan creëer je een luchtstroom van het ene naar het andere raam. Zo kan het optimaal afkoelen. Wanneer je geen raam hebt waar de wind op staat is er nog een trucje. Zet twee ramen open. Zet voor het ene raam een ventilator en richt die naar buiten. Zo blaas je de warme lucht uit je huis en zuig je koele lucht via het andere raam naar binnen.
Ideeën voor de langere termijn
Hittegolven zullen vanwege het veranderende klimaat natuurlijk alleen maar vaker voorkomen in de komende jaren. Het is dus geen gek idee om te investeren in het duurzaam verkoelen van je huis. Zo kan je investeren in goede isolatie, of een warmtepomp nemen. Een iets minder milieubewuste optie is een airco aanschaffen.