Waarom kunnen tropennachten zo vervelend zijn en is er met een paar tips iets aan te doen? In dit artikel geven we je uitleg over tropennachten en een paar praktische handvatten. Kijk welke tips jou kunnen helpen. Het om kunnen gaan met tropennachten wordt steeds belangrijker, want het aantal dagen met tropische hitte neemt door het opwarmende klimaat langzaam toe.
Tropennachten zijn niets anders dan hele warme nachten waarbij het niet kouder wordt dan 20 graden. Omdat het koudste moment vaak rond zonsopkomst valt, is het een groot deel van de nacht dus nog veel warmer.
Deze warme nachten krijgen we als na een dag met tropische temperaturen van 30 graden of meer de bewolking in de avond toeneemt en er weinig wind staat. De bewolking werkt als een deken en de warmte kan niet ontsnappen naar het heelal. Maar er is nog een reden. Veel huizen bestaan voor een groot deel uit steenachtige materialen. Deze slaan overdag warmte op en geven die in de nacht weer af.
Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.Zeven tips voor een betere nachtrust tijdens tropennachten:
Ramen en deuren overdag dicht
De eerste tip ligt voor de hand, maar is niet altijd makkelijk uit te voeren. Hou de hitte overdag zo veel mogelijk uit je huis. Je huis lekker luchten is meestal goed, maar bij tropische hitte wordt je huis heel warm. Lucht in de vroege ochtend en doe daarna juist de ramen en deuren dicht. Doe het zonnescherm naar beneden (uiteraard), maar ook dikke gordijnen kunnen helpen je huis koel te houden.
’s Nachts ventileren
’s Nachts is het juist belangrijk om te ventileren. Als de hitte echt in je huis zit kan het met gesloten ramen ’s nachts 30 graden zijn. Bij tropennachten staat er weinig wind, maar als je ramen tegen elkaar openzet, krijg je meestal wel een klein beetje luchtstroming wat kan helpen.
Voldoende drinken
Drink overdag en in de avond voldoende. We houden ons lichaam koel door te transpireren en dat kost vocht. Als je te weinig drinkt valt deze manier van koeling op een gegeven moment weg.
Niet koud douchen
Het lijkt zo aantrekkelijk, even een frisse douche nemen voor het slapen gaan. Toch kun je hierdoor last krijgen met slapen. Door het koudere water vernauwen de bloedvaten in je huid. Er stroomt minder bloed naar je huid en juist dit bloed transporteert de warmte uit je lichaam.
Flesje water
Zorg dat je ’s nachts een flesje water binnen handbereik hebt. Je kunt makkelijk wat drinken zonder dat je op moet staan. Op weg naar de badkamer word je snel (nog) wakkerder, zeker als je ook het licht aan doet. Bovendien kun je ook huisgenoten wakker houden.
Bescherm je huid
Bescherm jezelf overdag tegen verbranding. Een verbrande huid is op zichzelf al heel vervelend en het branderige gevoel kan je langer wakker houden. Daarnaast kan je huid minder goed transpireren.
Relax
Mochten het slapen nou echt niet lukken, maak je dan vooral niet druk. Hierdoor gaat je hartslag alleen maar omhoog en komt je lichaam moeilijk in een ruststand. Denk dan aan de stelregel: slaap je niet, dan rust je toch.
Omgaan met tropennachten steeds belangrijker
Doordat het aantal tropische dagen met 30 graden of meer langzaam toeneemt, zal ook het aantal tropennachten stijgen. Lees hoe vaak we in de toekomst te maken krijgen met hitte. Het vinden van een manier om met tropennachten om te gaan is dus de moeite waard.
Lees ook wat je overdag kunt doen tegen extreme hitte.