weeronline

Waarom hitte in Spanje heel anders voelt dan in Nederland

04 augustus 2022, 12:01

Hitte
Op een broeierige zomerdag geeft het vele water in Nederland gelukkig verkoeling. Foto: Toon Boons

Je hoort het vaak: in Spanje is de hitte veel dragelijker dan in Nederland. Hoe komt dat eigenlijk en waarom voelt hitte in Spanje compleet anders dan in Nederland? In dit artikel kom je het te weten!

Hoe je hitte ervaart is iets persoonlijks, maar er zijn wel bepaalde weertypes die we over het algemeen minder prettig vinden. De gevoelstemperatuur speelt daarbij een belangrijke rol en die is met name afhankelijk van luchtvochtigheid en wind. Juist daarin verschillen Nederland en Spanje. Door de aanwezigheid van de Noordzee, maar ook binnenwateren zoals meren, rivieren en sloten is de lucht in Nederland van nature vochtiger dan in Spanje. In het Spaanse binnenland is in de zomer namelijk weinig water te vinden, het is er kurkdroog. Daarnaast is Nederland veel groener, waardoor hitte beter wordt geabsorbeerd en het dus minder heet is, maar ook meer vocht aan de lucht wordt afgegeven.

In Nederland is de luchtvochtigheid tijdens hete zomerdagen vaak een procent of 30, terwijl dat in Spanje op een snikhete dag kan dalen naar 10%. Dat klinkt als een klein verschil, maar toch maakt het voor het gevoel veel uit. Hoe kan dat?

Het is zweten op het terras. Foto: Paul Hermans
Het is zweten op het terras. Foto: Paul Hermans

Plakkerig van het zweet

Hoe vochtig de lucht is, bepaalt hoeveel we kunnen zweten. Wanneer zweetdruppels verdampen koelt je huid af, net als wanneer je uit een zwembad komt bijvoorbeeld. Hoe sneller die verdamping gaat, hoe meer je afkoelt. Zit er veel vocht in de lucht, dan gaat de verdamping minder snel. Om hetzelfde effect te bereiken als bij ‘droge’ hitte moet je meer zweten en dat is onprettig. Je voelt je plakkerig en moet meer drinken en zout tot je nemen om de zweetproductie bij te benen.

Vergelijk het met je badkamer na het douchen. Wanneer je de ramen en deuren van je badkamer gesloten houdt, duurt het ellenlang voordat de spiegel eindelijk ontwasemt. Zet je het raam of de deur open, dan gaat dit een stuk sneller. Er stroomt dan immers droge lucht de badkamer in. Het vocht op je spiegel kan dan sneller verdampen.

Conclusie

Dat hitte in Spanje anders voelt dan in Nederland komt doordat de lucht bij ons vochtiger is. Een hogere luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je meer moet zweten, waardoor het benauwder aanvoelt. Voor het gevoel is het dan ook warmer dan de thermometer aangeeft: de gevoelstemperatuur ligt dus hoger.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven