Wat is de warmste plek van Nederland?

11 februari 2019, 15:15

Hitte
Noordzee-332x300

Terwijl de zomer van 2012 voortkabbelt duiken we deze week de klimaatboeken in. Vandaag staat het onderwerp warmte centraal. Wat is de warmste plek van Nederland? Deze vraag kunnen we niet eenduidig beantwoorden. De warmste plek in de zomer kan in de winter namelijk de koudste plek zijn.

Noordzee-332x300
Noordzee-332x300

De invloed van de zee

De Noordzee heeft grote invloed op het Nederlandse klimaat. Het zeewater beïnvloedt de temperatuur in de kustgebieden sterk. Dit komt doordat de wind in Nederland vaak over zee waait. Op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Eilanden spelen ook de warme binnenwateren een rol. Doordat de eilanden omringt zijn met water blijft het ook bij zuidelijke en oostelijke winden relatief warm. In de winter vinden we de warmste plaatsen van Nederland dus in het zuidwesten van het land.

In het voorjaar en de vroege zomer heeft de zee een matigende werking op de temperatuur. In een smalle strook langs de westkust en het hele Waddengebied blijft de temperatuur bij wind over zee vaak achter. Omdat de Wadden aan alle kanten omringd zijn door het relatief koude Noordzee water wordt het hier niet echt warm. In de nazomer en het najaar keert de situatie langzaam weer om. Op de Wadden heeft dit dan een positieve uitwerking op de temperatuur.

Warmte in het binnenland

Juli-Tmax-
Juli-Tmax-

De normale maximumtemperatuur in juli volgens het klimatologische gemiddelde 1981-2010 (Bron: KNMI)

Het klimaat in het binnenland is extremer dan in de kustgebieden. Zo verlopen de winters kouder en worden in de zomer hogere temperaturen gemeten. Al op een zonnige lentedag in maart wordt het verschil met de kustgebieden duidelijk. De dag begint in het binnenland soms nog met nachtvorst, maar door de warmte van de zon warmt het in de middag flink. De dagelijkse gang (de verschillen tussen dag en nacht) is in het binnenland dan ook een stuk groter.

Eind juli en begin augustus worden, klimatologisch gezien, de hoogste temperaturen in Nederland behaald. De hoogste temperaturen worden gemeten in Limburg, met een normaal van ongeveer 24,5 graden. Op de Wadden ligt de normale middagtemperatuur dan rond 21 graden.

Warme, zomerse en tropische dagen

De meeste warme, zomerse en tropische dagen worden geregistreerd in het zuidoosten. In het noorden van Limburg is het op 100 dagen in het jaar warmer dan 20 graden, op 36 dagen is het warmer dan 25 graden en gemiddeld genomen op 6 dagen is het er tropisch warm.

Warme dag

Recente hitte

In de warme zomer van 2003 werden in het binnenland ruim 40 zomerse dagen genoteerd en werd het op 7 augustus in het Limburgse Arcen maar liefst 37,8 graden. Juli 2006 scoorde in de Bilt 26 zomerse dagen. Slechts op 5 dagen lag de middagtemperatuur in deze maand beneden 25 graden. De laatste hittegolf dateert uit deze julimaand. Van 15 t/m 30 juli teisterde deze hittegolf Nederland. Het gevolg: een hoger sterftecijfer dan normaal, een afgelaste vierdaagse en dreigende problemen met de energievoorziening door te warm koelwater.  Het zomerweer zorgde natuurlijk ook voor veel plezier voor vakantiegangers in eigen land.

Records

In de zomer van 1947 werd het in Maastricht 27 keer tropisch warm. Ondanks dat de temperaturen toen enkele keren ruim boven de 35 graden uitkwamen dateert het temperatuurrecord van een paar jaar eerder. Het absolute warmterecord voor Nederland bedraagt 38,6 °C gemeten op 23 augustus 1944 in Warnsveld.

Waar je ook woont, bij Eneco profiteer je van de grootste voordelen! Geniet nu van onze unieke aanbiedingen en acties!

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven