Een dagje zonnen is natuurlijk heerlijk, maar kan ook gevaarlijk zijn. Door de krachtige zon kan je verbranden en als je te lang in de zon ligt kun je ook een zonnesteek krijgen. In dit artikel lees je hoe je een zonnesteek oploopt en wat je kan doen om het te voorkomen.
Veel mensen hebben het weleens meegemaakt: je ligt de hele dag lekker te zonnen op het strand en vervolgens heb je aan het einde van de dag hoofdpijn. Vaak heb je te weinig gedronken en lag je heel lang onbeschermd in de zon of ben je juist actieve dingen aan het doen. In veel gevallen helpt het als je in schaduw gaat zitten en extra water drinkt. Deze mildere gevallen zijn vaak zelf op te lossen en daarbij is het niet nodig om verdere actie te ondernemen. Er is sprake van een lichte zonnesteek.
In het ergste geval kan je last krijgen van heftige hoofdpijn, misselijkheid en/of duizeligheid. Dit zijn typische kenmerken van een zonnesteek. Het is dan verstandig om zo snel mogelijk de schaduw op te zoeken en veel water te drinken. Mocht je nou ook symptomen krijgen zoals koorts, extreme vermoeidheid, sufheid en flauwvallen dan is er kans dat je een hitteberoerte hebt. Schakel dan meteen een arts in want dit kan levensgevaarlijk zijn!
Oorzaken van een zonnesteek
Ons lichaam zorgt ervoor dat we een constante temperatuur behouden. Soms wordt dit systeem verstoord en het weer speelt hier vaak een grote rol in. Typische weerfactoren die de kans op een zonnesteek vergroten zijn een hoge luchtvochtigheid en extreme hitte. Daarnaast heb je ook een vergrote kans op een zonnesteek als je bij zulk weer (zware) fysieke activiteiten uitvoert. Het is dus raadzaam om genoeg water te drinken als je bijvoorbeeld midden op de dag met deze omstandigheden een potje gaat tennissen.
Wat moet je doen als je een zonnesteek hebt?
Een van de belangrijkste dingen die je moet doen als je een zonnesteek hebt opgelopen is meteen uit de zon gaan en een schaduwplek opzoeken. Het beste is om naar een koele omgeving te gaan en op je rug te gaan liggen. Drink genoeg water, maar zorg ervoor dat het niet ijskoud is. Als het te koud is, kan het een shock zijn voor je lichaam.
Zorg dat je onmiddellijk 112 belt als iemand blijft overgeven, in de war is of constant flauwvalt. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn, zeker voor jonge kinderen en oudere mensen. Neem ook altijd contact op met een arts als je twijfelt over de ernst van de verschijnselen of als de toestand niet snel verbetert.
Zo lang moet je in de zon zitten voor je een zonnesteek krijgt
Veel mensen denken dat je heel lang in de zon moet zitten om een zonnesteek op te lopen. Dit is echter niet waar! De snelheid waarmee je een zonnesteek oploopt ligt volledig aan de weerssituatie en de fysieke inspanningen die je op dat moment verricht. Als je tijdens extreem heet en vochtig weer heftige fysieke inspanning verricht, kan je binnen no time een zonnesteek oplopen. Daarnaast kan jij zelf heel veel dingen doen om een zonnesteek te voorkomen. Als je bijvoorbeeld tijdens fysieke inspanningen regelmatig de schaduw opzoekt en genoeg water drinkt, verklein je de kans op een zonnesteek al aanzienlijk.
Hoe voorkom je een zonnesteek?
Er zijn veel dingen die je kunt doen om het risico op een zonnesteek te verlagen. De belangrijkste hebben wij voor je op een rijtje gezet:
- Drink voldoende en neem liever geen alcohol
- Vermijd de zon op de heetste momenten van de dag (tussen 12 en 17 uur)
- Stel sporten en andere zware fysieke inspanningen tijdens hete dagen uit
- Bedek je hoofd en nek (draag een hoedje of een sjaal)
- Draag goed ademende, lichte kleding