Het weer op de verkiezingsdag heeft enige invloed op de opkomst en daarmee ook een klein beetje op de uitslag. In dit artikel blikken we alvast vooruit op het weer van aankomende woensdag.
Na een ronduit nat weekend staat ook maandag regen op het menu. Met circa 11 graden is het zacht voor eind november; maxima rond 8 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het haar. Ook dinsdag kan plaatselijk nog wat regen vallen, maar het is een stuk minder nat dan tijdens het weekend en maandag. Lees de details over het weer tot woensdag in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.
Grote kans op volledig droge woensdag
De nacht van dinsdag op woensdag lijkt vrij koud te worden met landinwaarts temperaturen dicht bij het vriespunt. Ook kan er nevel en mist voorkomen.
Overdag blijft het rustig weer met een hooguit matige wind uit het zuidwesten. Regionaal kan de zon een tijd schijnen, maar er is ook een grote kans dat wolkenvelden het weerbeeld domineren. De middagtemperatuur komt uit tussen 6 en 9 graden en op veruit de meeste plaatsen blijft het droog.
Aan het einde van middag en in de avond neemt de kans op een beetje regen iets toe. Dit geldt vooral voor het noorden en westen van het land.
Regen van invloed voor opkomstcijfers
Een enkele bui is geen reden om niet te gaan stemmen, maar dat is langdurige regen voor sommige mensen wel. Hoe langer het regent, hoe lager de opkomst. Een dag met veel zonneschijn tijdens landelijke verkiezingen had in het verleden gemiddeld een 2 tot 3% hogere opkomst dan een bewolkte en regenachtige dag. Ook bij aangename temperaturen is de opkomst iets (circa 1%) hoger.
Voor de partijkeuze is de invloed van slecht weer veel lastiger aan te tonen. Wel is het aannemelijk dat de ‘zwevende kiezer’ eerder thuis zal blijven dan de kiezer die al jarenlang trouw is aan een bepaalde partij.
De vorige Tweede Kamerverkiezingen waren op 17 maart 2021. Het weerbeeld was tijdens de stembusgang een mix van zon, wolken en enkele buien. De temperatuur lag tussen 7 en 9 graden. De opkomst was 78,7%. Vier jaar daarvoor stemden we op 15 maart ook voor de Tweede Kamer. Het was toen overal droog, de zon scheen flink en het werd 11 tot 15 graden. De opkomst was met 81,6% dan ook duidelijk hoger.