De uitbarsting van de vulkaan in IJsland zal nog geen langdurige invloed hebben op het weer. Op basis van de beelden die wij hebben gezien is de huidige uitbarsting in IJsland er niet één waarvan de rookwolk reikt tot in de stratosfeer en dus verwachten we nog geen langdurige invloed op het weer.
Soms kunnen vulkaanuitbarstingen wel invloed hebben op het wereldwijde weer. Dat kan gebeuren als de as van een uitbarsting in de stratosfeer terechtkomt en daar verspreidt. De stofdeeltjes houden dan een deel van de zonnestraling tegen, waardoor de temperatuur gedurende een aantal jaar getemperd wordt. Dit was in het verleden alleen het geval bij extreem grote vulkaanuitbarstingen. Een voorbeeld daarvan is de uitbarsting van de Pinatubo in 1991. In de jaren erna was er sprake van een tempering van de wereldwijde temperatuur.
Het is nog de vraag waar de rook heen gaat in de onderste lagen van de atmosfeer. Op die niveaus kan het schadelijk zijn voor vliegtuigen en het vliegverkeer hinderen. Op een hoogte van 5 tot 10 kilometer waait de wind de komende dagen van IJsland richting het Europese vasteland. Het is nu nog niet genoeg duidelijk hoeveel rook en as er in de lucht terechtkomt. Vanaf zondag waait de wind in Europa hoofdzakelijk vanuit het westen en kan eventuele rook uit IJsland ons niet bereiken.
Lava van IJslandse vulkaan lijkt niet naar dorpje te stromen
Lava van de uitgebarsten vulkaan in IJsland lijkt niet naar het nabijgelegen dorpje Grindavik te stromen, zeggen geologen en reddingsfunctionarissen. De bijna 4000 inwoners van het vissersplaatsje moesten ruim een maand geleden hun huis verlaten omdat experts een uitbarsting verwachtten.
De vulkaan barstte maandag uit en spuwde lava tot ruim 100 meter de lucht in. Er is een 4 kilometer lange scheur in de aarde ontstaan waaruit lava stroomt. Het zuidelijkste puntje van die scheur ligt volgens de IJslandse Meteorologische Dienst op ongeveer 3 kilometer van Grindavik.
Het getroffen gebied is afgezet voor verkeer en mensen wordt opgeroepen weg te blijven. De regering meldt dinsdag dat de uitbarsting geen gevaar vormt voor mensen en dat vluchten van en naar IJsland kunnen doorgaan. President Gudni Jóhannesson zegt dat het beschermen van mensen en infrastructuur een prioriteit blijft.
Grindavik ligt op het schiereiland Reykjanes en op ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. Het dorp werd op 10 november uit voorzorg geëvacueerd, na dagen van toegenomen seismische activiteit. In de omgeving vonden daarna nog vele duizenden kleine aardbevingen plaats. Die hebben schade veroorzaakt aan wegen en gebouwen in Grindavik.