weeronline

Ruimtestation ISS komende tijd zichtbaar bij helder weer

20 maart 2021, 07:50

Actueel
Ruimtestation ISS Adobe Stock

Komende week is het ‘International Space Station’ (ISS) bij helder weer meerdere keren zichtbaar. Het ISS ziet er vanaf de aarde uit als een snel bewegende ster. Het internationale ruimtestation wordt alleen zichtbaar na zonsondergang wanneer het op aarde donker is en het ruimtestation zelf nog wordt beschenen door de zon. Komende woensdag en donderdag is de baan van het ISS het meest gunstig en zou het ISS twee keer per avond zichtbaar kunnen zijn. Dat we het ruimtestation te zien krijgen is verre van zeker, want er worden ook wolkenvelden verwacht.

Het ISS draait rondjes om de aarde en doet daar per ronde ongeveer anderhalf uur over. Overdag is het ISS niet zichtbaar, daarvoor is het zonlicht te fel. Alleen als het na zonsondergang op aarde donker is en het ISS nog zonlicht vangt kan het zichtbaar worden. Het licht is vergelijkbaar met dat van een ster en trekt grofweg van het westen naar het oosten. Dit gebeurt in enkele minuten tijd en is met het blote oog te zien. De precieze baan en het tijdstip van overtrekken verschilt per keer. Maandag tot en met komende week zaterdag kan het ISS zich tussen half acht en tien uur in ieder geval één keer laten zien.

Woensdag en vrijdag kan het ruimtestation per avond twee keer zichtbaar worden, één keer even over half acht en daarna nog een keer even na negen uur. Het lichtschijnsel is het best zichtbaar op het moment dat ISS hoog aan de zuidelijke hemel staat. Het weer kan makkelijk roet in het eten gooien. Er worden opklaringen verwacht, maar ook wolkenvelden. Doordat de passage van het ISS slechts enkele minuten duurt, moet het precies op dat moment helder zijn.

Vallende sterren zijn sneller en kleurrijker Het gereflecteerde licht van het ISS is niet te verwarren met dat van vallende sterren. Vallende sterren bewegen veel sneller en geven soms gekleurde lichtsporen. Als meerder vallende sterren zichtbaar zijn, lijkt het alsof ze uit hetzelfde punt aan de hemel komen. Het gereflecteerde licht van het ISS ziet eruit als dat van een ster en de baan lijkt meer op die van een vliegtuig.

Bron en meer info over precieze tijdstippen van overgang: hemel.waarnemen.com

Foto: Adobe Stock

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven