Taiwan zet zich schrap voor tyfoon Gaemi

24 juli 2024, 11:30

Orkanen
Taiwan maakt zich op voor tyfoon Gaemi. Foto: ANP/EPA/Daniel Ceng

Taiwan maakt zich woensdag op voor de komst van tyfoon Gaemi. De financiële markten zijn opgeschort, bijna alle vluchten zijn geannuleerd, scholen hebben hun deuren gesloten en de meeste mensen gaan niet naar hun werk. Het leger staat paraat in verband met verwachte stortregens en harde wind.

De tyfoon van de vierde categorie is de eerste van het tyfoonseizoen die Taiwan treft. De gemiddelde windsnelheid is 222 kilometer per uur, maar er zijn ook snelheden van 269 kilometer per uur gemeten. Naar verwachting neemt de wind de komende uren in kracht toe. Daarnaast valt er veel regen op het eiland, namelijk 200 tot 400 millimeter op sommige plaatsen. Lokaal kan meer dan 500 mm vallen.

Gaemi komt woensdag aan het begin van de avond lokale tijd aan land in het noordoosten van Taiwan. In de berggebieden in het midden en zuiden van het land kan er tot ruim anderhalve meter neerslag vallen. In die regio zijn al ruim 2000 mensen geëvacueerd voor gevaar van aardverschuivingen. Het Taiwanese ministerie van Defensie zegt 29.000 militairen klaar te hebben staan om noodhulp te leveren.

Lees ook: Zo wordt de kracht van orkanen aangeduid

China

De tyfoon zorgde dinsdag al voor hevige regenval op de Filipijnen. In delen van Manilla liepen bewoners door water dat tot hun knieën reikte en strandden automobilisten.

Gaemi zal later naar verwachting over de Straat van Taiwan trekken en waarschijnlijk vrijdag in de provincie Fujian in het zuidoosten van China aan land komen. Tegen die tijd is de tyfoon afgezwakt naar een van de eerste categorie met windsnelheden van 148 kilometer per uur met uitschieters tot 185 km per uur. In China zijn meerdere noodplannen in werking gesteld.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven