Japan zet zich schrap voor zware tyfoon Shanshan

26 augustus 2024, 12:00

Orkanen
Japan zet zich schrap voor tyfoon Shanshan. Foto: ANP/EPA/KIMIMASA MAYAMA

In Japan wordt deze week de zware tyfoon Shanshan verwacht. Meteorologen waarschuwen voor zware regenval, heel veel wind en mogelijke transportproblemen later deze week.

De tyfoon is maandag op weg naar het zuiden van Japan. Woensdag trekt Shanshan naar verwachting met windstoten tot 216 kilometer per uur over de zuidelijk gelegen Amami-eilanden, daarna zet hij koers richting het zuidelijke hoofdeiland Kyushu. Van grofweg dinsdag tot en met vrijdag kan in grote delen in het zuiden van Japan grote overlast veroorzaakt worden. Lokaal kan in slechts 24 uur tijd ongeveer 400 millimeter regen vallen. Ook worden in de kustgebieden hoge golven verwacht. Er moet rekening worden gehouden met zware overstromingen.

Grote gevolgen

De meteorologische dienst waarschuwt voor rampen die verband houden met zware regenval, zoals aardverschuivingen, overstromingen van laaggelegen gebieden en overstromingen van rivieren. Ook kan het trein- en vliegverkeer en verkeer over de weg worden verstoord.

Eerder deze maand trok de tyfoon Ampil nog langs de regio Tokio, wat voor honderden vertraagde en geannuleerde vluchten en treinen zorgde. Dat systeem kwam dagen nadat tropische storm Maria recordregens met zich meebracht in het noorden van Japan.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven