Reeks wereldwijde hitterecords na 13 maanden nipt doorbroken

08 augustus 2024, 09:14

Klimaat
Hitte in Tokyo eind juli. Foto: ANP / AFP / Yuichi Yamazaku

Na dertien achtereenvolgende maanden is in juli een einde gekomen aan een lange reeks van wereldwijde temperatuurrecords. Veel scheelde het niet of er was een veertiende maand aan de rij toegevoegd, zo maken cijfers van de Europese klimaatdienst Copernicus duidelijk.

In de voorbije maand werd het een fractie minder warm dan in de record brekende maand juli 2023. Wereldwijd was het in juli 2024 gemiddeld 16,91 graden. Dat is 0,04 graden onder het record van een jaar eerder.

In juli noteerde Copernicus wel de twee warmste dagen sinds het begin van de meetreeks in 1940. Op 22 juli klom de gemiddelde temperatuur op aarde naar een nooit eerder gemeten 17,16 graden. Een dag later werd een gemiddelde van 17,15 graden gemeten. Omdat het verschil zo klein is, valt het binnen de foutmarge van de metingen en durven de klimaatwetenschappers niet met absolute zekerheid te zeggen welke van de twee dagen nu echt het warmst was.

Ontwrichtende effecten

"De reeks van recordbrekende maanden is ten einde, maar het scheelde maar een haar", duidt plaatsvervangend directeur van Copernicus Samantha Burgess. "Wereldwijd was juli 2024 bijna net zo warm als juli 2023, de warmste maand ooit gemeten." De opwarming van de aarde gaat intussen gewoon door en dat zal niet veranderen totdat de wereld geen broeikasgassen meer uitstoot naar de atmosfeer, voegt ze eraan toe.

Zo'n lange reeks van maandelijkse records is uiterst zeldzaam, maar het is wel vaker gebeurd. In 2015 en 2016 werden ook steeds maandelijkse temperatuurrecords gevestigd. Net als in het afgelopen jaar was toen sprake van een sterke El Niño, een complex klimaatfenomeen dat iedere paar jaar wordt waargenomen en de temperaturen tijdelijk nog verder opstuwt.

In juli was het volgens de laatste maandcijfers 1,48 graden warmer op aarde dan in de tweede helft van de negentiende eeuw. Die grens van 1,5 graden is van belang, omdat daarboven volgens klimaatwetenschappers de kans op ontwrichtende effecten van klimaatverandering sterk toeneemt. In het Klimaatakkoord van Parijs en diverse internationale klimaatafspraken die daarop volgden, staat het streven de opwarming onder deze grens te houden en op zijn minst ruim onder de 2 graden.

Kans steeds groter dat 2024 warmste jaar ooit gemeten wordt

De kans dat 2024 het warmste jaar wordt dat ooit is gemeten, wordt steeds groter. Dat stelt de Europese klimaatdienst Copernicus donderdag.

De wereldwijde temperatuur in de periode van januari tot en met juli ligt 0,7 graden boven het langjarig gemiddelde van 1991 tot 2020. De temperatuur zou in de resterende maanden van het jaar behoorlijk moeten dalen om ervoor te zorgen dat 2024 niet warmer wordt dan 2023, aldus Copernicus. Het instituut acht die kans echter klein. "Dat maakt het steeds waarschijnlijker dat 2024 het warmste jaar ooit gemeten wordt."

De klimaatdienst meldt ook dat er een einde is gekomen aan een reeks van dertien opeenvolgende recordwarme maanden. In juli was het wereldwijd gemiddeld 16,91 graden, 0,04 graden onder het record van een jaar eerder.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven