IJskoude vlakten, een gierende wind en extreme droogte. Met een gemiddelde temperatuur van -50 graden is de Zuidpool bijna drie keer kouder dan een vriezer. Bijna twee eeuwen na ontdekking is de sneeuwwitte Zuidpool nog altijd een wereld apart: een indrukwekkende, afgelegen landstreek waar je alles over wilt weten.
Welke temperaturen zijn normaal op de Zuidpool?
Het zal je niet verbazen dat het op de Zuidpool erg koud kan zijn. Het jaarlijkse gemiddelde is -50 graden en de normale wintertemperatuur ligt tussen -60 en -70 graden. Met temperaturen die kunnen dalen tot wel -89 graden, is het zevende continent het koudste gebied op aarde. Zelfs op de Noordpool wordt het niet zo koud. Wanneer er een straffe poolwind staat, kunnen gevoelstemperaturen dalen tot ver beneden -100 graden Celsius. Tijdens de ijskoude winter is het 24 uur per dag donker. De zon gaat op 21 maart onder en komt pas weer op 22 september tevoorschijn.
Regent het op de Zuidpool?
Niet alleen is het extreem koud op het meest zuidelijke puntje van onze planeet, ook is de lucht extreem droog. Vrijwel al het vocht dat in de lucht zit bevriest en valt in de vorm van zeer kleine sneeuwvlokjes op de ijskap. In totaal valt er hier slechts een paar centimeter sneeuw per jaar. Dat maakt van het gebied rondom de Zuidpool eigenlijk de koudste woestijn ter wereld, waar geen sprake is van zandvlaktes maar van enorme ijs- en sneeuwvlaktes.
Is er leven op de Zuidpool?
Door het extreme klimaat is het een moeilijk gebied om te overleven. Behalve wetenschappers die tijdelijk op de Zuidpool verblijven om onderzoek te doen, kom je er geen mensen tegen. Toch zijn er wel een aantal planten- en diersoorten die zich aan de koude omgeving hebben aangepast. Er leven verschillende soorten pinguïns. Zij hoeven voor ijsberen niet bang te zijn. Maar dat wil niet zeggen dat pinguïns op de Zuidpool veilig zijn. In het water liggen namelijk zeeluipaarden op de loer.
Zoals je mag verwachten van een polaire woestijn, komt er op de Zuidpool nauwelijks begroeiing voor. De vegetatie op de Zuidpool is dan ook beperkt tot drie soorten bloeiende planten, maar wel ruim 100 soorten mossen. Daarnaast zijn er enkele soorten toendragrassen te vinden. En je verwacht het misschien niet, maar er komen zelfs tientallen soorten paddenstoelen voor op de Zuidpool. Zij zijn net als planten en korstmossen alleen te vinden op sneeuw- en ijsvrije plekken.
Het Zuiderlicht: de grote tegenhanger van het Noorderlicht
De Aurora Australis, zoals het Zuiderlicht wordt genoemd, is de gloed die kan worden waargenomen aan de nachtelijke hemel in de buurt van de Zuidpool. Deze gloed is vergelijkbaar met die op het noordelijk halfrond: het Noorderlicht. Net als bij het Noorderlicht kleurt de lucht groen. Maar ook kun je rode kleuren verwachten, al komt dat niet vaak voor. De dansende lichtbundels zorgen voor een uniek schouwspel en kleuren de hemel sprookjesachtig mooi. Het Zuiderlicht kun je het beste waarnemen tussen maart en september.