weeronline

Dit betekent wintertijd in augustus

01 augustus 2024, 16:16

Weerweetjes
Zomer- of wintertijd? Foto: Adobe Stock /2mmedia

Er heerst twee maal per jaar discussie over het afschaffen van de zomer- of wintertijd. Het idee is dat er permanent voor één tijd gekozen gaat worden, waardoor we het hele jaar door te maken hebben met de zomer- of wintertijd. Hoewel het afwachten is of de afschaffing er überhaupt ooit komt, is het interessant om te kijken naar de gevolgen voor het weer in augustus.

Dit laatste klinkt misschien een beetje gek. Het veranderen van de tijd verandert op zich natuurlijk niets aan het weer. Maar wat wel gebeurt, is dat typische weersverschijnselen die veroorzaakt worden door de “dagelijkse gang” een uur verschuiven. Voor dit artikel gaan we er even vanuit dat de wintertijd permanent wordt ingesteld. Wat zouden de effecten hiervan zijn op het weerbeeld van een dag in augustus?

Vroeger licht en vroeger donker

Als de wintertijd wordt ingesteld, gaat de klok ten opzichte van de zomertijd een uur achteruit. Dit betekent dat de zon een uur eerder opkomt en een uur eerder ondergaat. Halverwege augustus komt de zon met de huidige zomertijd iets voor half 7 op, en gaat deze iets na 9 uur onder. Stappen we over op de wintertijd, dan zou de zon dus iets voor half 6 opkomen en iets na 8 uur ondergaan.

Rond de langste dag in juni zou de zon bij het standaard aanhouden van wintertijd al om 4:20 uur opkomen en wordt het al vanaf 3 uur geleidelijk licht.

Dit beeld zullen we met een permanente wintertijd eerder op de dag zien. Foto: Jannes Wiersema
Dit beeld zullen we met een permanente wintertijd eerder op de dag zien. Foto: Jannes Wiersema

Warmere ochtenden, zweten in je tent!

Normaal gesproken wordt de minimumtemperatuur bereikt vlak nadat de zon opkomt. Het koudste punt van de dag ligt in augustus dus meestal tussen 6 en 7 uur in de ochtend. Wanneer we overstappen op de wintertijd ligt dit koudste punt al een uur eerder, dus tussen 5 en 6 uur. Dit betekent simpelweg dat je ’s ochtends minder snel een jasje aan hoeft te trekken en dat het dus al lekker warm is als je de deur uit gaat vóór het middaguur.

Ben je aan het kamperen, dan kan dit minder gunstig zijn. Mensen die vaak kamperen zijn vast wel bekend met het feit dat het razendsnel opwarmt in de tent zodra de zon erop schijnt. Wordt de wintertijd ingesteld, dan is het goed mogelijk dat je al vrij vroeg in de ochtend je tent “uitgebrand” wordt omdat de zon er al vroeg op staat te schijnen.

Stapelwolken op een zomerse dag. Foto: Jannes Wiersema
Stapelwolken op een zomerse dag. Foto: Jannes Wiersema

De dagelijkse gang, stapelwolken en onweersbuien

Niet zelden eindigen zonnige en warme zomerse dagen met (onweers)buien. Vaak zien we dat de dag strakblauw begint. Dan ontstaan tegen het eind van de ochtend door de verwarming van de onderste laag van de atmosfeer door de zon de eerste stapelwolken. In de loop van de middag of in de vroege avond komen dan soms onweersbuien tot ontwikkeling.

Omdat de maximumtemperatuur een uur eerder bereikt wordt als gevolg van een eventuele permanente wintertijd, zal ook het bovengenoemde proces gemiddeld een uur eerder tot stand komen. Een uitstapje zoals een dag naar het strand of een barbecue zou dus ook eerder verstoord kunnen worden door een onweersbui.

Lange zomeravonden zijn ideaal om te barbecuen. Foto: Adobe Stock / Jérôme Castel
Lange zomeravonden zijn ideaal om te barbecuen. Foto: Adobe Stock / Jérôme Castel

Koude avonden, buiten zitten met een jasje aan, vervroegde barbecue?

In augustus verlopen de avonden over het algemeen al wat frisser dan in juni of juli, simpelweg omdat de zon eerder onder gaat en de maximumtemperatuur al eerder op de dag bereikt is. Mocht de klok een uur achteruitgaan, dan wordt het nog eerder donker en zal de maximumtemperatuur al een stuk eerder bereikt worden. Dit kan ervoor zorgen dat het tijdens een barbecue al snel fris aanvoelt.

Ook als je ’s avonds nog lekker in de tuin zit zal een vestje geen overbodige luxe zijn. Desnoods moet het kampvuur een uurtje eerder aan! Eén voordeel van wintertijd in augustus: op hete zomeravonden koelt het al eerder af, goed voor je nachtrust!

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven