Windhozen en waterhozen worden soms door elkaar gehaald en dat is zeker niet vreemd. Allebei zijn te zien als een wervelende slurf die onder een wolk hangt en vormen bijzondere aangezichten. Toch zijn er veel verschillen tussen beide fenomenen te bespeuren.
Een windhoos lijkt erg op een waterhoos, maar deze ontstaat boven land. Daarnaast ontstaan windhozen bij zwaardere buien en daarom kan de windsnelheid verder oplopen dan bij waterhozen. Wanneer de windsnelheden hoog genoeg zijn, kunnen we spreken van een tornado.
Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.Waterhozen komen vooral voor in september
Voor het ontstaan van wind- of waterhozen moet het temperatuurverschil tussen koude lucht op enkele kilometers hoogte en warme lucht aan het aardoppervlak groot genoeg zijn. Het gevolg daarvan is dat lucht heel snel opstijgt. Daarnaast mag er bij waterhozen niet al te veel wind staan. Bij windhozen is dat niet zo en moeten de windsnelheid en -richting met de hoogte juist sterk verschillen.
Windhozen ontstaan vooral in de zomer tijdens zware buien, maar waterhozen komen vooral aan het eind van de zomer en in het najaar voor. Hoog in de atmosfeer kan de lucht dan flink afkoelen omdat de daglengte korter wordt, terwijl zeewater veel minder snel afkoelt. In september is het temperatuurverschil tussen de koude bovenlucht en het warme zeewater het grootst en daarom is september de ideale maand voor het ontstaan van waterhozen.
Welk systeem is gevaarlijker?
Waterhozen zijn meestal niet extreem gevaarlijk. Dit komt omdat het hele kleine systemen zijn die alleen op het wateroppervlak voorkomen. Toch kunnen de hoge windsnelheden wel voor de nodige problemen zorgen als bijvoorbeeld een schip of een zeilboot op de koers ligt. Vooralsnog zijn er in ons land geen cijfers bekend over gewonden die gevallen zijn door een waterhoos.
Voor tornado's is dat een ander geval. De windsnelheden kunnen een stuk hoger oplopen dan bij waterhozen en mede omdat ze over land trekken zijn ze daarom een stuk gevaarlijker dan waterhozen. In Augustus 2019 kreeg Amsterdam een windhoos voor de kiezen, maar daar zijn geen gewonden gevallen. Dat gebeurde wel bij windhozen in Chaam en Tricht in 1967. Hierbij kwamen zeven mensen om, waren er 32 gewonden en werden 1500 mensen dakloos.
Vorig jaar richtte een windhoos nog enorm veel schade aan in Zierikzee. Eén persoon kwam om het leven en 9 mensen raakten gewond. Ook waren ongeveer 150 huizen zwaar beschadigd. In de Verenigde Staten komen jaarlijks honderden tornado's voor die gemiddeld voor zo'n 80 slachtoffers per jaar zorgen.