weeronline

Hoe ontstaat vuurwerkmist?

31 december 2019, 00:23

Weerweetjes
ANP-dit-is-hoe-vuurwerkmist-ontstaat-1280x600
ANP-dit-is-hoe-vuurwerkmist-ontstaat-1280x600
ANP-dit-is-hoe-vuurwerkmist-ontstaat-1280x600

We kennen het allemaal wel. Op Oudejaarsavond is er geen vuiltje aan de lucht. Het is helder en niets staat je in de weg om tijdens de jaarwisseling het vuurwerk te bewonderen. Zodra het zover is, het nieuwe jaar begint en alle vuurpijlen de lucht in gaan zit het ineens potdicht van de mist. Hoe kan dat eigenlijk? In dit artikel leggen we je uit hoe vuurwerkmist ontstaat.

Voor het ontstaan van mist zijn drie ingrediënten nodig: weinig wind, vochtige lucht en hele kleine stofdeeltjes. Juist bij de jaarwisseling zijn al deze ingrediënten vaak aanwezig. Zo is het in de winter vrijwel altijd vochtig. Bovendien is de lucht door het afsteken van vuurwerk erg smerig. Wanneer er dan ook nog eens weinig wind staat heb je de poppen aan het dansen: je ziet geen hand voor ogen!

Dit is hoe vuurwerkmist ontstaat

Bij het afschieten van vuurwerk komt veel fijnstof vrij. Wanneer er weinig wind staat, blijven de stofdeeltjes dichtbij het aardoppervlak hangen. Waterdruppeltjes hechten zich massaal aan de grote hoeveelheid fijnstof en dat zien we als mist. Omdat bij het afschieten van vuurwerk bijzonder veel kruitdampen vrijkomen kan het zicht ernstig teruglopen. Zo was het zicht bij de jaarwisseling van 2007 naar 2008 op sommige plaatsen zelfs minder dan 5 meter!

Omdat de roetdeeltjes gevangen zitten in de mistdruppeltjes is sprake van een ‘vieze’ mist. Dit wordt ook wel smog genoemd. De term smog is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘smoke’ (rook) en ‘fog’ (mist), rookmist dus.

Vind je dit soort artikelen interessant? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven