weeronline

Is het altijd mooi weer bij een hoge luchtdruk?

03 februari 2020, 20:33

Weerweetjes
AdobeStock_71672063-1280x600
AdobeStock_71672063-1280x600
AdobeStock_71672063-1280x600

Hogedrukgebieden zorgen voor mooi weer en lagedrukgebieden voor slecht weer. Het is een simpele redenatie en vaak klopt het ook wel. Toch is dat niet altijd het geval en in dit artikel lees je hoe dat komt.

Een hogedrukgebied is een gebied waarin de luchtdruk op zeeniveau hoger is dan gemiddeld. De gemiddelde luchtdruk op aarde is 1013 hPa (Hectopascal). Als de druk hoger is, ontstaat een hogedrukgebied en andersom een lagedrukgebied.

weerfotoblog
weerfotoblog

Fraaie buienlucht. Foto: Jannes Wiersema

De ligging van het hogedrukgebied is van belang voor ons weer. Rondom een hogedrukgebied draait de wind met de wijzers van de klok mee. Als de wind uit het noorden waait levert het zowel in de zomer als in de winter vrij koud weer op. Koude lucht kan dan vanuit het hoge noorden naar onze streken worden gevoerd. In de zomer levert een noordenwind vaak veel bewolking op en in de winter buien. Deze buien kunnen vergezeld gaan van hagel, onweer en (natte) sneeuw.

weerfotomist
weerfotomist

Mist. Foto: Ben Saanen

Met een westelijke wind wordt zowel in de zomer als in de winter vrij zachte lucht aangevoerd. In de zomer kunnen zwakke storingen soms voor wat licht gespetter zorgen. Bij een hele hoge luchtdruk blijft het droog en is het vaak erg rustig weer met in de herfst- en wintermaanden een grote kans op mist.

Als de wind uit het zuiden waait wordt in de zomermaanden (zeer) warme lucht uit het zuiden van Europa en Afrika aangevoerd. De zon schijnt vaak flink en het is (zeer) warm. Een zuidenwind in de winter kan zachte lucht aanvoeren, maar ook koude lucht. Dat laatste gebeurt als koude lucht boven Frankrijk aanwezig is.

schaatsen
schaatsen

Schaatsen! Foto: Jannes Wiersema

Oostenwind mooi weer!

Als de wind uit het oosten waait is het vaak heel mooi weer. De zon schijnt dan veel en in de zomermaanden is de temperatuur aangenaam. Winterliefhebbers willen juist in de wintermaanden een oostenwind. Dan wordt koude lucht uit Siberië aangevoerd. De schaatsen kunnen uit het vet en we kunnen genieten van schaatspret.

Conclusie: het is vaak mooi weer met een hogedrukgebied in onze streken, maar de ligging is absoluut van belang welke wind er (letterlijk) waait. Komt de wind uit het noorden of westen, dan worden vaak wolkenvelden aangevoerd met kans op lichte (mot)regen. Komt de wind uit het oosten en zuiden dan is het vaak droog met zonneschijn.

Uit welke richting de wind de komende tijd waait, lees je in het weerbericht.

Hoofdfoto: Adobe Stock

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven