Wat is een superhittegolf?

09 augustus 2022, 11:22

Hitte
Enige verkoeling tijdens de extreme hitte. Foto: AdobeStock / Batuhan Toker.

Een superhittegolf is een extreme hittegolf. Voor het noteren van een superhittegolf moet de maximumtemperatuur op vijf aaneengesloten dagen uitkomen op 30 graden of meer. Op drie van deze tropische dagen moet het zeer heet worden met maxima van 35 graden of meer.

De term superhittegolf hebben we bij Weeronline in 2018 in het leven geroepen om extreme hittegolven te onderscheiden van gewone hittegolven. Van een normale hittegolf is sprake als de temperatuur vijf dagen op rij stijgt naar 25 graden of meer en er op drie van die dagen een tropische temperatuur van 30 graden of meer wordt gemeten.

Meer over de gewone hittegolf lees je hier.

Door de opwarming van het klimaat komen zeer hete dagen en extreme hittegolven deze eeuw steeds vaker voor. Elke hittegolf is iets om voorbereidingen op te treffen, maar een extreme hittegolf heeft nog meer impact. Hoe heter het is hoe meer de warmte onze huizen in komt en hoe gevaarlijker de hitte wordt voor onze gezondheid. Wanneer er sprake is van een superhittegolf is meestal niet alleen sprake van zeer hoge temperaturen, maar ook van langdurige hitte.

Lees ook: Hittestress: dit doet hitte met je lijf

Schaduw zoeken tijdens hittegolf. Foto: Paul Hermans.
Schaduw zoeken tijdens hittegolf. Foto: Paul Hermans.

Nog nooit een superhittegolf in De Bilt, zes jaar met regionale superhittegolven

In De Bilt is nog nooit sprake geweest van een superhittegolf. Tijdens de recordhitte van eind juli 2019 was wel sprake van drie dagen met temperaturen boven 35 graden in De Bilt, maar het kwam toen niet tot vijf dagen met 30 graden of meer op rij.

Tot dusver gaat het dus om regionale superhittegolven. Opmerkelijk genoeg zijn deze de laatste jaren al vaak voorgekomen. De allereerste superhittegolf vond van 2 t/m 13 augustus 2003 plaats in het Limburgse Arcen. In Deelen was in 2003 van 5 t/m 12 augustus sprake van een superhittegolf. Daarna was het in 2015 weer zover in Volkel, van 1 t/m 5 juli.

In 2018, het jaar dat we deze term in het leven hebben geroepen, vond in Arcen van 23 t/m 27 juli een superhittegolf plaats. Vervolgens was het in 2019 raak op meerdere stations; Hoogeveen, Lelystad, Marknesse, Deelen, Twenthe en Hupsel. Deze duurde van 23 juli t/m 27 juli en op de twee laatstgenoemde stations t/m 28 juli. Een jaar later was het opnieuw raak. In 2020 diende zich opnieuw een superhittegolf aan. In Arcen en Eindhoven duurde deze van 5 t/m 13 augustus en in Gilze-Rijen en Volkel van 6 t/m 13 augustus.

Ook voor dieren is het afzien tijdens extreme hittegolven. Schaduw in de wei is dan wel zo prettig. Foto: Piet Grim.
Ook voor dieren is het afzien tijdens extreme hittegolven. Schaduw in de wei is dan wel zo prettig. Foto: Piet Grim.

Superhittegolven zullen steeds vaker voorkomen

Door opwarming van het klimaat wordt het in onze Nederlandse zomers steeds warmer. Zeer hete dagen van boven 35 graden blijven een uitschieter, maar zullen wel vaker voorkomen. Dit komt doordat de lucht in heel Europa een paar graden warmer is dan halverwege vorige eeuw. Door deze hogere basis wordt het met een warme zuidenwind gemakkelijker 30 graden en meer. En ook de 35 graden ligt dan sneller binnen handbereik. Sinds 2019 zijn ook temperaturen van 40 graden niet meer onmogelijk in ons land.

Ook droogte komt steeds vaker voor in de West-Europese zomer en dit speelt eveneens een rol in het voorkomen van (extreme) hitte. Boven een droge bodem kan de lucht veel sterk opwarmen. Dit komt omdat er dan geen energie ‘verloren’ gaat aan het verdampen van vocht. Om deze reden werkt droogte extreme hitte in de hand en bij extreme hitte droogt de bodem nog sneller uit.

Doordat temperaturen van 35 graden steeds vaker voorkomen zal ook de superhittegolf, zeker in het zuiden en oosten van het land frequenter gaan voorkomen. De kans is groot dat ook het hoofdweerstation in De Bilt deze eeuw een keer aan de voorwaarden van een superhittegolf zal voldoen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven