Er zijn veel verschillende manieren voor het weergeven van de temperatuur. De temperaturen worden uitgedrukt in verschillende eenheden. Deze verschillende eenheden zorgen vaak voor veel verwarring. In de Verenigde Staten gebruikt men graden Fahrenheit. In Nederland is de meest gebruikte eenheid graden Celsius. Wetenschappers maken juist veel gebruik van Kelvin. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen graden Celsius en Kelvin.
De graden Celsius is bedacht door de Zweedse astronoom Anders Celsius in 1742. Al snel werd in de wetenschap duidelijk dat graden Celsius niet altijd een handige schaal is. Om dit probleem op te lossen kwam de natuurkundige William Thompson, 1ste Baron Kelvin, met een nieuwe schaal: de Kelvin schaal. Sinds 1967 is Kelvin de officiële eenheid van temperatuur.
Omrekenen van Kelvin naar Celsius
Kelvin en graden Celsius zijn twee totaal verschillende eenheden, maar kunnen gemakkelijk worden omgerekend! Nul Kelvin wordt ook wel gezien als het absolute nulpunt.
Kouder dan deze temperatuur kan het niet worden! 273,15 Kelvin komt overeen met 0 graden Celsius (het vriespunt) en 373,15 Kelvin komt overeen met 100 graden Celsius (het kookpunt). Omrekenen van graden Celsius naar Kelvin kun je simpelweg doen door er 273,15 bij op te tellen.
Bij zeer hoge temperaturen zoals inwendige temperaturen van de zon (miljoenen graden) is er weinig verschil meer tussen de Kelvin en de graden Celsius. Omrekenen voegt dan weinig meer toe.
SI-eenheid
Kelvin is een SI-eenheid. Een SI-eenheid is een eenheid die gebruikt wordt voor het internationale stelsel. Daarom wordt de SI-eenheid ook wel een gestandaardiseerde eenheid genoemd. Dit wil zeggen dat deze eenheid internationaal als basis gebruikt wordt.
De eenheid Celsius is daarentegen geen SI-eenheid (gestandaardiseerde eenheid), maar wordt wel het meest gebruikt. Nul graden Celsius is namelijk makkelijker voor het aangeven van het vriespunt dan 273,15 Kelvin.
Foto: Adobe stock