weeronline

Wat te doen bij hitte?

19 augustus 2023, 07:08

Hitte
Een ijsje geeft verkoeling bij hitte. Foto: Jolanda Bakker.

Hitte kan gevaarlijk zijn, vooral als het een tijd aanhoudt. Pas je activiteiten aan en probeer de volle zon beter te vermijden. Wat kun je nog meer doen bij hitte? Check de tips.

Aanhoudende hitte vormt vooral een risico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Er is kans op uitdroging en oververhitting. Bescherm ook jonge kinderen door ze niet in de volle zon te laten en genoeg te laten drinken.

Smog door ozon

Bij heet zomerweer is ook vaak kans op smog door ozon. Luchtvervuiling in combinatie met veel zonlicht en hoge temperaturen veroorzaakt hoge ozonconcentraties. Hierdoor kunnen luchtwegklachten ontstaan (hoesten, zere keel, benauwdheid). Ook is kans op misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. De klachten beginnen als eerste bij mensen met longaandoeningen en bij mensen die zich extra inspannen. Bij grote inspanningen adem je de vieze lucht namelijk dieper in. Wanneer de lucht viezer wordt krijgen steeds meer mensen last.

Vind je dit soort artikelen interessant? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief!

Wat te doen bij hitte?

  • Drink en eet voldoende. Kies niet voor (veel) alcohol, want daar droog je alleen maar sneller van uit.
  • Draag dunne kleding. Witte kleding is beter dan donkere kleding, omdat wit het zonlicht weerkaatst en zwart de warmte absorbeert.
  • Bescherm je huid als je naar buiten gaat met zonnebrandcrème tegen de krachtige zon en blijf tussen 12 en 15 uur in de schaduw. Hiermee voorkom je verbranding en oververhitting. Draag een petje als je weinig haar op je hoofd hebt.
  • Laat geen kinderen en dieren even in een stilstaande auto zitten. Ook met een raampje open blijft het veel te warm om een kind of huisdier even in de auto te laten.
  • Als je wilt sporten doe dit dan ’s ochtends. Er is dan iets minder luchtvervuiling en het is koeler dan ’s middags en begin van de avond.
  • Werk je buiten, neem dan extra pauzes.
  • Houd je woning koel door overdag ramen en deuren gesloten te houden en later op de avond, in de nacht en in de vroege ochtend te ventileren. Gebruik ook zonwering.
  • Lukt het niet meer om de hitte uit je huis te houden, zoek dan verkoeling aan water of neem regelmatig een verfrissende douche.
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. Vooral ouderen vergeten vaak om voldoende te eten en te drinken. Ook koelen ze hun huis onvoldoende in de koele uren van de dag, omdat ze bang zijn voor tocht.

Lees ook ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland om te weten hoe heet het precies wordt.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven