Dat het klimaat in Nederland verandert is geen nieuwe informatie. Met de opwarming van de aarde nemen ook de weerextremen toe. Zo worden er steeds meer warmterecords gemeten en steeds minder kouderecords. Bovendien komen er heftigere zomerbuien en valt meer regen in steeds kortere tijd. Nu al merken we het effect van zwaardere onweersbuien, maar hoe is dat in de toekomst?
Door de klimaatopwarming worden zomerbuien steeds heviger. Ook het aantal dagen met zware buien neemt toe. Volgens de klimaatscenario’s van het KNMI zijn de buien aan het eind van deze eeuw ongeveer 5-7% krachtiger dan nu. De stijging van de temperatuur is hier de oorzaak van. Warmere lucht kan namelijk meer vocht bevatten. Wanneer dan buien ontstaan, regent het meteen stevig.
Grotere kans op droogte
In de zomer en lente krijgen we dus steeds vaker te maken met zware neerslag. Toch neemt ook extreme droogte toe en wordt verwacht dat de zomer over het algemeen droger zal worden. De klimaatopwarming zorgt er dus voor dat extremen toenemen. Extreem droge en warme zomers zoals 2018 zullen vaker voorkomen, maar er zijn ook jaren waarin het in het zomerseizoen vooral tot heftige buien komt. Ook kunnen in één zomer zowel droogte als zware buien elkaar afwisselen.
Klein voordeel is dat bij hogere CO2-waarden planten minder vocht verdampen, waardoor de vegetatie langer met het aanwezige vocht uit de voeten kan.