In Nederland waait het vaak. Dat kan handig zijn om te vliegeren of om windenergie op te wekken, maar fietsen met tegenwind is niet altijd even fijn. Hoe ontstaat wind eigenlijk? In dit artikel lees je hoe wind ontstaat.
In de landen rondom de evenaar is het warm en rond de polen is het koud. De aarde probeert een evenwicht in temperatuur te bereiken en dus begint lucht van warme naar koude gebieden te stromen. Zo ontstaat wind. Je kan het vergelijken met je eigen huis. Als je alle ramen en deuren dicht hebt en het huis goed is geïsoleerd dan merk je dat het alsnog afkoelt.
Je zou dus zeggen dat we door het temperatuurverschil tussen de evenaar en de Noordpool altijd een zuidenwind zouden hebben. Dat is niet zo. Door de draaiing van de aarde krijgt de wind een afwijking. Op het noordelijk halfrond wijkt de wind af naar rechts en op het zuidelijk halfrond wijkt de wind af naar links. Er vormen zich allerlei wervels die je als hoge- en lagedrukgebieden bij de weerman of -vrouw op TV terugziet. De afwijking van de wind door de draaiing van de aarde wordt het corioliseffect genoemd.
Lees ook: Dit is waarom de wind bij ons vaak uit het zuidwesten komt
Windkracht
Wind is dus eigenlijk niets anders dan de verplaatsing van lucht. De snelheid waarmee de deeltjes zich verplaatsen kan heel erg langzaam zijn, maar ook heel erg snel. Hoe hard de wind precies waait bij welke windkracht en wat windstoten zijn lees je in ons artikel: De definities van storm en zware windstoten.
Wind meten
In Europa is het gebruikelijk om wind te meten met een anemometer. Een anemometer is een ronddraaiend molentje met drie of vier halve uitgeholde bolletjes. De windrichting wordt gemeten met een windvaan.
Lees ook: De alles bepalende windrichting