weeronline

Hoeveel regen valt er in het regenwoud?

13 april 2019, 15:59

Weerweetjes
ANP-51278324-e1554971266842-1280x600
ANP-51278324-e1554971266842-1280x600
ANP-51278324-e1554971266842-1280x600

Het gebied rondom de evenaar is een geliefde vakantiebestemming vanwege de tropische stranden, hoge temperaturen en een schitterende omgeving, waaronder het tropisch regenwoud. Dit gebied doet zijn naam eer aan, maar hoeveel regen valt er nou daadwerkelijk in het tropisch regenwoud? Het is in ieder geval veel meer dan in Nederland.

De hoeveelheid regen die valt in een gebied kan op verschillende manieren worden beschreven. Vaak wordt gesproken over een bepaalde hoeveelheid per dag, bijvoorbeeld: “er viel 50 millimeter neerslag op één dag”.

In Nederland valt per jaar gemiddeld 850 millimeter neerslag. Het lijkt erop dat dit in de toekomst misschien nog wel iets meer gaat worden. Om een idee te geven van deze jaarlijkse hoeveelheid; stel je voor dat je op 1 vierkante meter staat en er niks de grond in verdwijnt. Dan sta je met 850 mm neerslag in een laag water van maar liefst 0.85 meter dik!

Natste plekken op aarde

Wanneer we kijken naar het bekendste regenwoud op aarde, de Amazone, vinden we veel grotere hoeveelheden neerslag. Zo valt er jaarlijks 3340 mm neerslag op de grens tussen Brazilië en Colombia. In Manaus (Brazilië) gaat het om hoeveelheden van 2000 mm per jaar. De absolute koploper in Zuid-Amerika is de Colombiaanse stad Lopéz de Micay die bekend staat als een van de natste plekken op aarde. Over de afgelopen 30 jaar is maar liefst een jaargemiddelde van 12.892 mm gemeten. Dat is een jaarlijkse laag water van bijna 13 meter hoog, net als een gebouw met 4 verdiepingen. De maximale diepte van het IJsselmeer is 7 meter en de neerslag kan dus bijna 2 keer het IJsselmeer vullen!

Afrika en Indonesië

Hoe zit het op andere continenten waar tropisch regenwoud voorkomt? Op het Afrikaanse continent, in Equatoriaal-Guinea valt ongeveer 10.450 mm per jaar. Voor Indonesië liggen de waarden tussen 2000 en 3000 mm per jaar met veel lokale uitschieters. De hoeveelheid kan natuurlijk verschillen per jaar, zoals wij ook natte en drogere jaren ervaren. En niet te vergeten dat er in afgelegen gebieden meestal geen waarnemingen worden gedaan waardoor grote hoeveelheden niet zijn gemeten. Meestal kan je in het tropisch regenwoud neerslaghoeveelheden verwachten tussen de 2000 en 10.000 millimeter per jaar.

In het gebied rond de evenaar valt ongeveer 2/3 van alle neerslag die totaal op aarde valt. De reden dat het tropisch regenwoud zich hier vormt is omdat de plantensoorten van het regenwoud constant water nodig hebben en dat is hier in overvloed aanwezig. De lokale bevolking spreekt dan ook niet van een regenseizoen, alleen over nat of natter. Maar waar komt al die neerslag nou vandaan?

Invloed van de zon

Op de evenaar staat de zon altijd het hoogst. Daarom ontvangt dit deel van de aarde ook de meeste energie van de zon. Deze energie wordt gebruikt om het aardoppervlak op te warmen en dit zorgt voor stijgende luchtbewegingen. Wanneer de stijgende lucht een bepaalde hoogte bereikt, treedt er condensatie op en vormen zich wolken. Als de wolken verzadigd raken met water valt er neerslag, en in het geval van de tropen dus erg veel en vaak. Bergachtige gebieden geven nog een extra zetje.  Lucht kan bij hogere temperaturen meer water kan bevatten en dus ook meer neerslag kan produceren. Het regenwater kan door de planten worden opgenomen en komt via de bladeren weer in de atmosfeer terecht. Zo houdt de regencyclus van de tropen zichzelf in stand gedurende het jaar en kan er zoveel neerslag in het tropisch regenwoud vallen.

Foto: AFP

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven