Met dit weer moeten de atleten rekening houden bij de Olympische Spelen in Parijs

23 juli 2024, 06:54

Sport
Die Olympische Spelen van 2024 vinden plaats in Parijs. Foto: Adobe Stock / Florence Piot

Dit jaar vinden de Olympische Spelen in Frankrijk plaats. Van 26 juli tot 11 augustus wordt Parijs omgetoverd tot een heus sportparadijs en strijden ruim 10.000 sporters van over de hele wereld voor een gouden, zilveren of bronzen medaille. Wat voor weer kunnen de sporters en toeschouwers tijdens de Spelen verwachten?

De weken van de Olympische Spelen zijn in Parijs normaal gesproken één van de warmste weken van het jaar. De afgelopen 10 jaar was het in de middag gemiddeld 26 graden. Tropische temperaturen van boven de 30 graden komen ook regelmatig voor in de Franse hoofdstad. Aangezien Parijs ten zuiden van Nederland ligt is het hier vaak warmer dan in Nederland. Dit is ook terug te zien in de gemiddelden: in De Bilt is het rond dezelfde tijd van het jaar gemiddeld 23 of 24 graden.

Net als Nederland heeft Frankrijk te maken met een invloed vanaf zee. Omdat de zee langzamer opwarmt dan het land, zorgt een westelijke wind in de zomer voor een verkoelend effect. Hierdoor is het in de kustgebieden in de zomer vaak wat koeler dan in Centraal Europa. Zo wordt het rond dezelfde tijd in bijvoorbeeld Wenen, wat ongeveer even zuidelijk ligt als Parijs, gemiddeld 28 graden.

Hoe vaak regent het?

In Parijs valt eind juli en begin augustus gemiddeld meer regen dan in Nederland. In De Bilt valt over die periode gemiddeld 27 mm terwijl in Parijs het gemiddelde op 51 mm ligt. In de realiteit zul je van deze verschillen weinig merken en lijkt het weerbeeld dus vrij veel op dat van Nederland. In beide landen regent het normaal namelijk ongeveer 8 dagen per maand in de maanden juli en augustus. Mocht je de Olympische Spelen bezoeken moet je er dus rekening mee houden dat er ook af en toe regen kan vallen.

Hoge zonkracht

Misschien wel het belangrijkste verschil met het weer in Parijs ten opzichte van Nederland is de kracht van de zon. Door de zuidelijkere locatie van Parijs is de zon hier behoorlijk wat krachtiger dan in Nederland. In ons land is de gemiddelde UV-index eind juli en begin augustus 6 tot 7. In Parijs wordt in dezelfde periode regelmatig UV-index 8 gehaald, maar de zonkracht kan soms ook nog iets hoger uitvallen. Insmeren is dan ook zeker aan te raden! Een onbeschermde huid kan bij zonkracht 8 al binnen 10 minuten verbranden.

Lees ook: Wanneer kun je verbranden? Dit is de kracht van de zon

Banner 400x400 WOL-nieuwsbrief

Vera Buis

Vera Buis

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven